Родна простотия по света, у нас… и на Луната

Любопитно

Октомври 2018. България пак влезе в световните новини. Двама нашенци, оказа се, служители от техническия персонал на Софийската опера, оскверниха с надписи оградата на Мемориала на мира в Хирошима, Япония. Единият от графитите е на чист български и гласи „Локо София“.

Директорът на Операта акад. Пламен Карталов изрази съжаление, че високият успех и бляскавото представяне на българската оперна трупа в Япония, подготвяно с много труд, е засенчено от тази безсмислена проява.

Двамата вече са уволнени и са извън състава на турнето на българската музикална институция в Япония, каза той пред БНТ. И какво от това, бих добавил обаче. Японската полиция разследва случая, а срамът се лепва като мазно петно върху и без това мърлявия имидж на страната ни навън.

„Как да ви обясня? При една абсолютна отговорност и дисциплина при всички творчески състави и оркестър, хор, балет, солисти – двама души излизат от поведението си и виждате какво се получава. Ние нямаме персонална вина за тяхното поведение. Позорът, които тези хора ни създадоха, ние не може да го извиним. Знам, че само много се срамувам заради едни българи, които нямат нищо общо с България“, каза акад. Карталов.

Най-тежка май се оказа задачата на Външното ни министерство. Поне така изглеждаше привидно. От ведомството обаче решиха да изразят официалната позиция на страната ни… със съобщение в социалната мрежа Facebook. Разбира се, какво по-добро място за международна дипломация, стил 2018.

„С възмущение посрещнахме новината за хулиганската проява срещу Паметника на мира в Хирошима. Намираме за възмутително и крайно неуместно изразяването на футболни пристрастия върху този световен паметник на културата на ЮНЕСКО в памет на жертвите на ядрените бомбардировки. Категорично осъждаме посегателството и поднасяме извинения на приятелска Япония“, написаха от МВнР.

И като стана дума за социалните мрежи, те от своя страна в типичния си винаги находчив стил отговориха с чувство за хумор на неприятния инцидент, разведрявайки обстановката с интересни хрумки и колажи от различни части на света. Футболните запалянковци се заеха да „обиколят“ световните забележителности и с помощта на програми за обработка на снимки част от най-знаковите паметници на културата също получиха нова „украса“.

Електронното списание © 10-те най днес представя 10 оригинални идеи за това къде още е добре да позиционираме футболните си пристрастия, разкривайки пълния блясък на българската простотия – в чист и неподправен вид. Вижте ги >>.

Мъжката зона