Рекордьорът от Ком – Емине Борислав Йорданов се изправя пред ново предизвикателство

Любопитно

Планинският колоездач Борислав Йорданов, който преди по-малко от две години постави не един, а два лични рекорда със скоростно преминаване на маршрута Ком – Емине, се изправя пред ново предизвикателство. “Нов велоносен поход Рила – Родопи” е част от международният туристически маршрут Е8 и обхваща българската му част – от Боровец до крепостта Мезек, близо до Свиленград. Маршрутът е с приблизителна дължина 440 км и 12 000 м положителна денивелация.

Предизвикателството ще стартира на 17 юли (сряда) от Боровец. Кандидатът за рекорд има намерение да измине маршрута с планински велосипед възможно най-бързо и с най-малко почивки – за около два дни. При пробното му преминаване преди няколко седмици Боби е преминал трасето за по-малко от 5 дни. Това ще е първото скоростно преминаване на маршрута, а целта е да се постави висок времеви стандарт за преминаването му.

Така Боби и поддържащият го екип от клуб “Велораптор” се надяват да популяризират както познатия сега маршрут, така и да предизвикат интерес и други колоездачи да го преминат. Надяват се маршрутът да стане предпочитан и популярен, както се случи с Ком – Емине, след велоносното лято на 2017 година.

Важна подробност е, че в някои участъци той няма да следва на 100% туристическия пешеходен маршрут, а където теренът позволява, ще премине през алтернативни обходни пътища, подходящи за колоездене. За съжаление, това се налага и поради факта, че някои участъци от Е8 са силно неподдържани, с много свличания и срутвания на скални маси, паднали и непочистени дървета.

Преминавайки скоростно трасето Рила – Родопи се цели да се обърне внимание и за повече грижа от страна на общините, през които преминава. Но най-вече цели да привлече още и още приятели на планинското колоездене, защото в България има чудесни условия за това.

“Нов велоносен поход Рила – Родопи” включва следните точки, през които Боби ще премине с колелото си: Боровец, връх Мусала, Белмекен, Юндола, Каратепе, язовир Беглик, Ягодина, Триград, Пампорово, Рожен, хижа “Свобода”, хижа “Сини Връх” и крепостта Мезек, близо до границата с Гърция.

Мъжката зона