Рекорден брой участници в A1 Gaming League 2020

Любопитно

Новият сезон на A1 Gaming League, българската лига за електронни спортове, стартира ударно през изминалия уикенд. 64 отбора, колкото е максималният брой слотове, се включиха в първото състезание за годината по една от най-популярните игри у нас – League of Legends. В продължение на два дни всички отбори се надпреварваха, за да попаднат в Топ 8 и да натрупат точки в първия от общо три турнира по световноизвестното заглавие. Драматичните игри бяха проследени от над 9 000 зрители онлайн, а срещите продължиха до късно вечерта в неделя.

Най-голямата изненада за феновете дойде още в събота, когато безспорният шампион от първи сезон на А1 Gaming League – Random 5, отпадна още на осминафиналите и не успя дори да спечели точки за генералното класиране. До финалната битка отново достигна добре познато име – Definitely not washed up, но изненадващо отборът претърпя разгром от Energypot Wizards.

Наградният фонд за целия сезон на A1 Gaming League 2020 възлиза на 60 000 лева, разпределени между онлайн турнирите всеки уикенд и Гранд финалите, които ще се проведат на живо на 16 и 17 май. Основните игри, част от сезона, са League of Legends (отборно), Counter-Strike:GO (отборно) и FIFA20 (индивидуално). Всяка от игрите ще има по три онлайн турнира в рамките на 4 месеца, а записванията за всяка дата са отворени на сайта на лигата. 3 000 лева от общия награден фонд са предвидени за феновете на други популярни заглавия у нас, като DotA 2, Fortnite, Brawl Stars и PES. Те попадат сред допълнителните онлайн турнири, за които лигата ще обяви дати в хода на сезона.

Първата фаза на A1 Gaming League 2020, която вече започна, ще продължи до април. Събралите най-много точки през четирите месеца ще се съревновават в плейофи, за да определят отборите и индивидуалните финалисти в различните дисциплини. Големият финал на A1 Gaming League ще се проведе на живо на 16 и 17 май на специално събитие, където най-добрите играчи ще се срещнат, за да се борят за титлата „Шампион на България”. Отличителното за сезон 2020 е, че освен паричните награди шампионите ще получат и квоти за участие в международен турнир в рамките на ежегодния фестивал Aniventure Comic Con в София.

А1 Gaming League стартира през 2018 година и в рамките на година привлече вниманието на над 9 000 участници от цяла България, а големите финали през септември 2019 бяха наблюдавани от над 120 000 души – онлайн и на живо.

Мъжката зона