Разликите между конзоли и PC – какво да изберем?

Любопитно

Когато става въпрос за конзоли и настолни компютри, първите неща, които ги свързват, са видеоигрите и развлечението. Всеки техен любител има своите предпочитания, като със сигурност може да изреди редицa причини, поради които смята, че конзолата или компютърът е по-добър.

За едни е по-важна мощността на компютъра, както и множеството възможности, които предоставя той. За други пък простата на употреба на конзолата е от особена важност, а и нека не забравяме – едни от най-добрите видеоигри са ексклузивно и само за конзоли.

Факт е, че основната дейност на конзолите Playstation и Xbox се изразява основно във възможността за играене на видеоигри. Освен това обаче потребителят може да се възползва от приложения като Spotify и Netflix, което е от ползва при пътуване например, тъй като конзолата е лесно преносима. Стига да имате интернет връзка, никога няма да скучаете.

От друга страна обаче компютрите могат да дадат много на ползвателя. Да, тяхното пренасяне далеч не е толкова лесно, колкото това на конзолите, но възможностите са в пъти повече. През компютъра също можем да се насладим на приложенията, които споделихме по-горе, а можем и да си вършим работа или пък просто да сърфираме в интернет. Ако имате средствата, можете да си позволите компютър, на който също да играете най-новите игри, голяма част от които има и за конзола. И все пак – кое да изберете?

Производителност

Ако сте решили да вложите определена сума в даден продукт, е съвсем очаквано да желаете да сте наясно с това как работи той. Със сигурност компютрите имат по-добри възможности от повечето конзоли, стига да отделите немалка сума за добра машина.

Когато става въпрос за игри, един такъв компютър ще ви даде повече, отколкото нормалната конзола може да ви предостави. Кадрите в секунда при компютъра са почти двойно повече, а възможността за 4K резолюция ще ви накара да се почувствате така, сякаш вие сте главният герой в играта.

За да се случи това обаче, трябва да похарчите много по-голяма сума, отколкото за конзола, която ще ви предостави същото съдържание, но с по-малка производителност. Хубавото в случая е, че тези от вас, които предпочитат конзолите, имат шанса да се насладят на същата 4K резолюция – Playstation 4 Pro дава възможност за същото невероятно преживяване.

Цена

За тези от вас, които не са чак толкова запалени по гейминга, един нормален компютър с 8 GB RAM памет и четириядрен процесор ще свърши чудесна работа, а цената му ще е колкото тази на една конзола. Освен за игри, компютърът ще ви служи и за нормалните неща, с които сме свикнали при тяхната употреба.

А останалите от вас, които искат да получат максимално удоволствие от най-новата игра, ще се наложи да изхарчат немалко, за да имат подобна възможност. За един наистина мощен компютър са нужни няколко хиляди лева, а често само видеокартата може да струва повече от компютър и конзола взети заедно – тази инвестиция обаче ще ви се отплати със страхотно качество.

Колко просто е да използваш компютър и конзола?

Едно от най-големите предимства на конзолите е това, че са изключително лесни за употреба. Отваряш интернет, поръчваш конзолата, тя пристига, отваряш я, включваш я и започваш да играеш – това е. От особена важност е и интерфейсът на една конзола. Направени са така, че да бъдат прости и разбираеми за всички, а евентуалните проблеми, които могат да се появят в процеса на работа с времето, са бързо отстраними.

От друга страна ситуацията при компютрите е малко по-различна – често хората, които искат мощен компютър, си поръчват най-добрите възможни части, за да си го сглобят сами. Това говори само по себе си колко наясно трябва да е потребителят с това, с което се захваща. Знанията в тази сфера са от особена важност, тъй като трябва да бъдете сигурни, че всичко, което сте избрали, е съвместимо. При подобно желание, отделете време, за да бъдете убедени, че правите всичко така, както трябва – ако имате опасения, потърсете специалист, който да ви съдейства.

Възможности

Както вече стана ясно, работата с конзолата е в пъти по-опростена и лесна за потребителя, докато при компютъра е различно. Когато си закупите конзола, тя идва такава, каквато е за всички притежаващи я. Огромен плюс на конзолите пред компютрите е възможността за мултиплейър игра на място с няколко души. Това е прекрасна възможност да се съберете с приятели и да прекарате няколко часа в смях и забавление.

Когато пък играете сами, можете да го правите от комфортна на дивана си, без да натоварвате гърба си с часове на стола, както се случва при употребата на персонален компютър. Друго предимство е фактът, че за компютъра е нужна много повече периферия – клавиатури и мишки, които са допълнителен разход. Истина е, че на тях също може да се играете с контролер, както се случва при конзолите, но преживяването е съвсем различно и не може да се доближи до това, което конзолата ще ви предложи. А и нека не забравяме, че можем да включим конзолата си към телевизор с огромен екран, който ще ни предложи нещо, което никой компютър не би могъл.

При компютъра възможностите също са много – имате огромен избор от продукти, които да направят машината, колкото се може по-добра и бърза. Ако нещо се случи, винаги имате варианта за замяна на конкретната част – дори и да нямате техническите познания, има хора, които ще ви помогнат. Подобна гъвкавост не съществува при конзолите. Това, което получавате при тях, е това, което са решили производителите.

Игри

Ще завършим темата с това, с което я започнахме – игрите. Когато правим съпоставка между компютър и конзола, е съвсем нормално главното да бъдат именно видеоигрите, тъй като основното преназначение на конзолата е играенето на игри. По последни данни хората, които използват персонален компютър, имат шанса да се докоснат до над 30 000 игри само чрез Steam акаунта си.

За разлика от компютрите, конзолите разполагат с малко повече от 1 000 игри. Да, разликата е огромна. Въпреки това едни от най-популярните игри в света са ексклузивно и само за конзоли, като Uncharted например.

Разликите между компютрите и конзолите са много, всяко устройство има своите плюсове и минуси пред другото, а кое ще изберете зависи от това от какво имате нужда – не бързайте с решението си, а проучете, за да сте доволни от крайния резултат.

Икономист по образование и журналист по призвание. Фен на мощните мотори и бързите коли. Работил е в някои от най-големите електронни медии у нас. Слуша рок и не крие, че сред любимите му банди са The Struts, Sonic Youth и Soundgarden.

Мъжката зона