Работата през лятото била… полезна

Любопитно

Работата по време на лятната ваканция носи много повече предимства, отколкото недостатъци, твърдят психолози, интервюирани от РИА Новости. Според експертите през отпускарския сезон контролът е намален, работният график се променя, повече часове се освобождават за хоби и забавления, а слънцето навън подобрява настроението.

„През лятото е добре да ходим на работа. Служителите излизат в отпуск, а ние с благодарност се отнасяме към онези, които остават на служба. И мнозина са разбрали, че е по-добре да се натовариш максимално и да почиваш извън сезона, когато цените са по-ниски“, смята психологът Олга Маховская.

Според нея работата в разгара на лятната ваканция и почивката извън нея е добър вариант за интроверти, защото през горещите месеци в офисите има по-малко служители, а по курортите след това не е толкова пренаселено. В същото време, подчерта експертката, работодателите не трябва да очакват служителите да имат свръхпрофесионални импулси и успех през летните жеги, защото в топлината – като правило, е трудно да се концентрираме.

Психологът Иля Шабшин, от своя страна, твърди, че ако не отидете на почивка през лятото, това е добра възможност да направите любимото си нещо, да намерите ново хоби или да опознаете родния си град. Трябва да се помни, че през отпускарския сезон е необходимо да се намали професионалното натоварване, в противен случай има рискове от емоционално прегаряне.

„Ако по някакви убедителни причини човек не може да организира лятната си ваканция под формата на отпуск, определено трябва да намали натовареността си, да се доближи до природата и да промени всекидневния си график поне малко… Това е важна човешка нужда за положителни емоции и новости, и, разбира се, не е необходимо да заминете на Бали или Малдивите. Докато сте в града, идете на концерт, изложба, филмова премиера или модно ревю“, съветва специалистът.

Мъжката зона