Пуснаха градски автобус без шофьор

Ти и Тя

Автобус от градския транспорт без шофьор беше тестван този уикенд в Малага, Испания, съобщи EFE. В събота в южния град потегли автобус за превоз на първите пътници, престрашили се да се повозят.

Водачът, който наблюдава пътуването, пое волана по част от маршрута, но превозното средство успя да се движи успешно автономно по права линия и при не толкова остри завои.

Достигнатата скорост беше 18 километра в час, въпреки че „може да достигне и по-висока скорост“, каза пред EFE Хосе Мария Санабрия, ръководител на операциите в южната дивизия на “Аванса“.

Тази инициатива, наречена AutoMost, в момента не е предназначена за незабавно въвеждане в практиката, тъй като все още е във фаза на разработка.

Този тест е първият в реалния градски трафик, досега е бил провеждан в индустриални или университетски полигони. Автобусът използва различни технологии, като камери и GPS, за да определи позицията си и да преценява обектите около него.

„Законово не може без шофьора“, казва Хесус Мургиотио, ръководител на проекта в технологичния център Tecnalia.

В този режим той отговаря за оценката на всичко, което се случва по време на пътуването и как автобусът реагира в участъците, където има автономно шофиране. В други секции е полуавтономен, като превозното средство спира само, например на светофарите.

Един от пътниците сподели пред EFE своите впечатления, след като се наслади на пътуването. Той гарантира, че е „впечатляващо“ колко добре завива автобусът, а също и „спира доста добре“.

Мъжката зона