Първоаприлските шеги и Ковид-19

Ти и Тя

Редица страни по света, от Тайланд до Индия, предупредиха да не се правят първоаприлски шеги за коронавируса, защото разпоредбите на извънредното положение предвиждат строги наказания, и дори затвор за разпространение на слухове, свързани със заразата, съобщи фондация „Томсън Ройтерс“.

Тайланд напомни във вторник, че шегите за коронавируса на първи април могат да бъдат наказани с до пет години затвор. „Противозаконно е да се разпространяват фалшиви съобщения за зараза с Ковид-19 тази година в Деня на лъжата“, обяви правителството в Туитър.

Президентът на Тайван Цай Ингвен предупреди във Фейсбук да не се правят шеги за вируса и напомни, че разпространяването на слухове или фалшива информация се наказва с до три години затвор и/или глоба до 3 милиона тайвански долара (99 200 щатски долара).

В индийския щат Махаращра звеното за киберсигурност предупреди, че ще предприема съдебни действия срещу всеки, разпространил фалшиво съобщение днес.

„Щатското правителство няма да позволи разпространението на слухове и паника за #корона“, написа в Туитър местният министър на вътрешните работи Анил Дешмух. Той е инструктирал властите да действат „бързо и решително срещу такива злодеи“.

Хората разчитат на интернет и медиите за жизненоважна информация за коронавируса и затова има опасения, че шегите в Деня на лъжата може да допринесат за бързо разпространение на дезинформация.

От пиенето на урина от крава до нощуването в компанията на ситно нарязан лук, митовете за това как хората могат да се заразят и да се излекуват от Ковид-19 вече пълзят надлъж и нашир.

Световната здравна организация определи това като „инфодемия“, която може да увеличи разпространението на вируса сред уязвимите хора.

Google тази година се отказа от традицията си да се шегува на първи април „от уважение към всички, които се борят с пандемията от Ковид-19″.

„Висшата ни цел в този момент е да бъдем полезни на хората, така че нека оставим лъжите и шегите за следващия април, който без съмнение ще е далеч по-ведър от тазгодишния“, се казва във вътрешно съобщение до служителите.

В предишни години Google обявяваше фалшиви конкурси за работни места в нов изследователски център на Луната, превръщаше Google Maps в играта „Къде е Уолдо“ и твърдеше, че търсачката ползва обучени гълъби за индексиране на страници.

Британската PR агенция „Тейлър Херинг“, сред чиито клиенти са тв канали и международни брандове, посъветва всички компании да се въздържат от шеги тази година.

Други коментираха в Twitter, че първи април е отменен, защото никой не може да измисли нещо по-невероятно от това, което в момента се случва в света.

Мъжката зона