Продават на търг уникално Bugatti Type 57S от 1937 г

Любопитно

Рядък Bugatti Type 57S от 1937 г., открит в британска работилница, трябва да бъде продаден на търг следващия месец, като прогнозната цена е между 6,7 и 9,5 милиона долара, съобщи CNN.

“Изключителното” Bugatti е в “изключително рядко добро състояние” и се продава от Bonhams, след като е намерено в работилницата на покойния си собственик – инженер и ентусиаст Бил Търнбул, в Стафордшир, съобщиха от аукционната къща.

Tърнбул, произхождащ от Нова Зеландия, закупил автомобила от предишния му собственик през 1969 г. и след това се заел да го възстановява. През петте десетилетия след това автомобилът бил почти забравен. След смъртта на Търнбул през 2020 г. проектът за възстановяване е почти завършен.

Говорейки за неговото значение, директорът на Bonhams Шолто Гилбъртсън каза пред CNN, че по времето, когато те са били разработени за първи път, Bugatti Type 57S е „върховият модел… на времето“.

„Когато излязоха, те бяха на практика най-бързата и ексклузивна кола, която можете да си купите“, каза той.

Гилбъртсън уточнява, че не е имало масово производство и повечето от все още „живите“ от този водел са големи колекции или музеи

“Това може да е последното скрито предвоенно Bugatti“, добави той.

Мъжката зона