Продава се „перфектната колекция“ уиски

Ти и Тя

Повече от 3 900 бутилки, предимно единични бутилки малцово шотландско уиски, ще бъдат продадени от специалистите по онлайн търгове на уиски „Whiskey Auctioneer“ догодина. „Перфектната колекция“ включва много редки бутилки от дестилерии Macallan, Bowmore и Springbank. Колективната ѝ стойност е оценена на цена от 7 млн. до 8 млн. паунда, разкрива BBC.

Базираната в Пърт търговска къща го определи като „най-обширната частна колекция, която сме виждали по отношение на пълнотата на представителство на шотландските дестилерии от 20 век“.

Колекцията е пусната за продажба от семейството на американски бизнесмен, който починал през 2014 г. Живеещият в Колорадо Ричард Гудинг, който някога бил собственик на една от най-големите компании дистрибутори на безалкохолни напитки в САЩ, прекарал повече от 20 години в събирането на колекцията си.

Еклектичният микс от уискита включва бутилки от някои затворени дестилерии на Шотландия, като Stromness и Dallas Dhu. В него са представени и някои от най-търсените бутилки в света, включително 60-годишният етикет Macallan 1926 Valerio Adami и 60-годишният Fine and Rare на Macallan 1926. През октомври бутилка The Macallan 1926 бе продадена за близо 1,5 милиона паунда.

Дядото на Ричард, Джеймс Гудинг, стартира компания за бутилиране на Pepsi Cola в Денвър през 1936 г. Когато се пенсионира, бащата на Ричард Гудинг поема бизнеса, преди Ричард да стане собственик и главен изпълнителен директор през 1979 година. Той продава компанията на PepsiCo през 1988 година.

Ричард Гудинг починал на 67-годишна възраст през юни 2014 г., след като бил диагностициран с рак на кожата. Според семейството му, Ричард се е стремял да създаде „Перфектната колекция“ уиски, пътувайки редовно до Шотландия с частния си самолет в търсене на специални бутилки от търгове и дестилерии.

Съпругата му Нанси казва: „Това беше една от най-големите страсти на Ричард – начинание, което се простира над две десетилетия“. „Любимото му уиски беше Black Bowmore“, заключва тя.

Основателят на уиски аукциона казва: „Нейният мащаб и рядкост я превръщат в едно от най-вълнуващите открития в света на уискито. Ние сме развълнувани, че ще я представим на публиката.“

Търгът на „Gooding“ ще се проведе на живо от 7 до 17 февруари и от 10 до 20 април 2020 г.

Мъжката зона