Причините за бързото качване на килограми

Man’s World

Ако наскоро сте качили няколко килограма, няма от какво да се притеснявате. Светът преминава през невиждана криза. В такива моменти малките колебания в теглото са често срещани и рядко има от какво да се притеснявате.

Но ако сте натрупали повече от пет килограма за няколко седмици, лампичката трябва да светне. Бързото покачване на килограми е по-характерно за жените, но не подминава и мъжете.

Ако поддържате едно тегло в продължение на години, дори и тези няколко килограма ще ви окажат влияние. Ето какви са най-честите причини за това.

1. Сол

Прекалената консумация на натрий задържа вода в тялото. Водата има тегло и обем и несъмнено води до покачване на килограми. Бързата храна има високо съдържание на натрий. Ако сте наблягали на такава в последните дни, това ще да е причината за повечкото ви килограми.

2. Лекарства

Множество лекарства водят до наддаване. Медикаментите са причина за 15 на сто от случаите на затлъстяване. Антидепресантите и лекарствата за сърдечни заболявания са най-честите виновници. Но такива са и сънотворните, болкоуспокояващите и някои лекарства против алергия. Стероидите и добавките също влизат в този списък. Тези лекарства действат на хормоните ви и могат да доведат до повишаване на теглото.

3. Повече ядене или пиене

Очевдино е. Ако сте хапвали и пийвали повече, предвид ситуацията, тази промяна определено се отразява на теглото ви. Алкохолът също съдържа калории. И то много.

4. По-малко движение

Дори и най-малките промени в навиците ви по отношение на активността, могат да се отразят зле на теглото ви. Ако сте спрели да ползвате градския транспорт в полза на автомобила си. Или дори ако сте заменили силовите тренировки с друга форма на упражнения.

5. Наскоро сте отслабнали

Би било наистина хубаво, ако загубеното тегло си оставаше в миналото. Но не винаги е така. Свалените килограми рано или късно се връщат. Не всички и не наведнъж, но все пак се връщат.

6. Страдате от ендокринно разстройство

Приблизително един човек на всеки петима страда от неактивна щитовидна жлеза. Това отново е по-често срещано при жените, но и при мъжете води до внезапно и значително повишаване на теглото. Други хормонални нарушения също са причина за трупане на килограми. Такава е болестта на Кушинг. Ако страдате от такова разстройство, повечето килограми няма да са единственият симптом. Такива са умора, отпадналост, главоболие, проблеми с концентрацията, депресия или раздразнителност.

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е право, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.

Мъжката зона