Предстоят ли най-добрите дни за човечеството?

Любопитно

Стивън Пинкър и Мат Ридли влизат в епичен интелектуален сблъсък с Малкълм Гладуел и Ален де Ботон на тема „Предстоят ли най-добрите дни за човечеството?”. Какъв сценарий очаква човешкия вид в бъдеще? Каква е връзката между икономиката и климатичните промени? Помага ли ни – и как – науката, за да подобрим стандарта на живот не само в проспериращите общества, но и в крайно бедните държави? Отговорите търсят четирима от най-популярните съвременни интелектуалци и учени в света.

Светло бъдеще и още по-засилен технологичен прогрес или заплашително нарастваща невъзможност за поддържане на устойчив живот на планетата очакват човечеството занапред? В търсене на отговора на този въпрос четирима световноизвестни съвременни интелектуалци влизат в ожесточен дебат, проведен в края на 2015 г. в Торонто, Канада. На страниците на „Предстоят ли най-добрите дни за човечеството?” (ИК „Сиела”) четем за техните научно подплатени възгледи и (не)оптимистични прогнози, изложени в един от пословичните Дебати на Мунк.

Книгата ни среща с британския популярен учен и журналист Мат Ридли и канадския когнитивен учен, психолог и лингвист Стивън Пинкър, които се изправят в дебат по темата за човешкото бъдеще срещу британския журналист и писател Малкълм Гладуел и швейцарско-британския обществен философ Ален де Ботон. Ридли и Пинкър твърдят, че от Просвещението насам в Западния свят подобренията в живота ни са възможни чрез еволюцията на институциите, иновациите и идеите. Прогресът, смятат двамата учени, дори се ускорява заради новите технологии, индивидуалните свободи и глобалното разпространение на правила, които дават възможности за развитие на хората и обществата.

Малкълм Гладуел и Ален де Ботон са на противоположно мнение. Според тях човешката цивилизация е еволюирала дотолкова, че през последните два века и половина се е изменила, но не задължително към по-добро, защото това, което изглежда като положителна промяна в даден момент, след време се превръща в проблем.

Коя страна има повече право – всеки ще отсъди сам за себе си.

Дебатите на Мунк, които се разгарят по актуални теми в сферата на геополитиката и икономиката, както и за социални или технологични проблеми, се провеждат два пъти годишно в последните близо десет години. Интелектуалният сблъсък между Ридли и Пинкър от една страна и Де Ботон и Гладуел, от друга, провокира 3000 зрители на място и хиляди зрители пред малкия екран да се замислят повече над ключовия за всяко човешко същество днес въпрос: „Предстоят ли най-добрите дни за човечеството?”.

Преводач на книгата от английски език е Христо Димитров.

Мъжката зона