Представиха първия в света велосипед, който се движи по вода

Лайфстайл

Може никога да не се научим да ходим по вода, но сега можем да караме колело по нея. Представяме ви Manta5 Hydrofoiler XE-1. Той има педали, електрически двигател и батерия и много прилича на е-велосипед. Но също така има крила от въглеродни влакна, наречени фолио, което позволява на цялото колело да „лети“ по водата със скорост до 20 километра в час.

„Manta5 Hydrofoiler XE-1 е първият в света велосипед Hydrofoiler“, казва Грег Джонстън, изпълнителен директор на Manta5. „Използва технологията на електрическите велосипеди, за да порите повърхността. А под водата имате хидрофолио и витло, което ви дава възможност за потегляне и тяга, за да можете да „хвърчите“ върху повърхността на водата. Решихме да възпроизведем колоездене по вода.“

460-ватовият електромотор се захранва от батерия, която издържа цял час каране по вода, пише БГНЕС. Компанията реши да добави електрическия двигател, за да позволи на хората да използват мотора за по-дълги разстояния, например от яхта до брега.

„През първите пет години на изследвания и разработки всичко беше ръчно. Но ние искахме да удължим времето за возене и да отворим пазара за по-широко привличане на хора“, каза Джонстън.

Базираната в Нова Зеландия компания е основана през 2011 г. и представи първия си прототип на воден велосипед през 2017 г. Около 30 мотоциклета XE-1 са продадени на първите колоездачи в Нова Зеландия и компанията се надява да направи колелото достъпно в световен мащаб през 2020 г. В момента то се предлага за $ 7 495 долара.

Мъжката зона