Постоянните семейни скандали разболяват

Ти и Тя

Постоянните скандали влошават здравето на съпрузите, установили учени от университета на Джорджия, САЩ.

Авторите на изследването отбелязват, че след конфликт двете страни изпитват чувство на самота и депресия. Физическото им състояние също се влошава.

За целите на проучването специалистите са анализирали данни за 250 семейни двойки, наблюдавани в продължение на две десетилетия. Специалистите са установили, че онези двойки, които редовно спорят помежду си и влизат в конфликти, запазват този модел на поведение през целия си семеен живот.

Редовните кавги в семейството често карат партньорите да се чувстват самотни. Въз основа на анализираните данни изследователи са открили също, че конфликтите, възникнали в самото начало на семейните отношения, могат да имат негативно въздействие върху това как се чувстват партньорите дори след няколко десетилетия.

Съпрузите и съпругите, които всеки път страдат от самота след поредната кавга, имат най-лошите показатели за физическо състояние.

За разлика от тях семейните двойки, които съумяват да избегнат противоречията и намират начини да разрешават проблемите, без да повишават тон, успяват да съхранят здравето си.

Мъжката зона