„Последният герой“ от Тери Пратчет е готов да взриви Света на диска

Лайфстайл

Началото на тази история се е случило преди десетки хилядолетия, в една нощ на необуздана буря. Когато първият герой е взел огъня от боговете.

Краят на историята започва с появата на „Последният герой” от магьосника сър Тери Пратчет в ново луксозно издание с твърди корици и цветните илюстрации на Пол Къдби.

И нека апокалипсисът започне сега! Бум!

Император Чингиз Коен, познат като Коен Варварина, и неговата Орда се отправят с няколко бурета избухлива смес към Кори Селести – дома на боговете, за да отмъстят за това, че остаряват. Не им стига това, че залагат света на карта, ами завличат със себе си и един много нещастен и безобиден менестрел, който трябва да възпее последния им подвиг.

Ясно е, че някой трябва да се намеси. И няма друг освен Лорд Ветинари (защото наистина няма друг), който да измисли най-добрия план как да се справи с един уважаван, участвал в десетки героични подвизи като битки с чудовища, победи над тирани, кражби на безценни съкровища, спасяване на девици и други… лош герой.

В спасителната експедиция за Света на диска се включват Ринсуинд (не изцяло по негово желание), Керът Айрънфаундерсън и гениалният изобретател Леонард да Куирм, който конструира специална летяща машина, придвижвана от огъня на блатни дракони.

Не че наближаващият край на света е проблем, защото е твърде обща и неясна опасност, която хората трудно си представят, но настава време, в което един не-чак-толкова Герой трябва да се изправи пред един Лош. Време, в което всеки ще поиска нещо от боговете и в което „никой не помни певеца”, а „песента остава”.

„Последният герой“ (ИК „Сиела“) достига до вас благодарение на: закачки с религия, кацането на Луната, богове, митични герои (прикования Прометей, Александър Македонски), драматичното преобразяване на Конан Варварина и Леонардо да Винчи.

Читателят също трябва да благодари на героите, които изобщо по нищо не приличат на хора: Вена Гарванокосата, един нещастен менестрел, нескопосан магьосник в лицето на Ринсуинд, магьосниците от Университета, Библиотекаря, Смърт, Капитан Керът от Градската стража и естествено, на Лорд Ветинари.

И най-вече на невероятното чувство за хумор и въображението на сър Тери Пратчет – един от най-обичаните автори в световен мащаб!

Мъжката зона