Понятието „фен клуб“ в България

Любопитно

Феновете често се свързват с различни прояви, на моменти не толкова добри, но едно не може да се отрече: истинските фенове отдадено обичат и подкрепят любимия отбор, независимо до кой край на света трябва да пътуват. Днес ще поговорим за фен клубовете и какво всъщност представляват те.

Най-често фен клубът се регистрира като дружество с нестопанска цел. Фен клубът обединява хора с еднакви интереси и цели. В България има фен клубове на много отбори. Разбира се, европейските грандове като Барселона, Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед, Байерн Мюнхен, Ювентус и други се радват на огромна подкрепа.

Всеки фен клуб се състои от управителен съвет, който веднъж месечно свиква общо събрание, а при извънредни ситуации събрания може да се провеждат и по-често. Фен клубът има и една друга много важна длъжност и това е председателят. Той има важна роля при вземането на решения, а също така отговаря и за бюджета на дружеството.

Как да станеш член на фен клуб?

Обикновено нещата се случват много лесно. Интернет дава идеална възможност да намериш цялата нужна информация, след което едно телефонно обаждане е достатъчно. Но аз мисля, че няма смисъл да членуваш, в каквато и да е организация, ако не си активен, не искаш да помагаш и вършиш нещо полезно. За да станеш член на фен клуб, заплащаш членски внос, който е годишен и цената е символична. За хора с увреждания таксата е намалена на половина.

В по-големите фен клубове с много хора и запалянковци има регистрирани дружества из цялата страна. За пример давам фен клуб Нюкасъл България. Дружеството има близо 130 регистрирани участници. За градовете София, Варна, Пловдив и Бургас има отговорник, който следи как се развиват нещата в съответния град.

В България най-много регистрирани фенове има фен клубът на Арсенал. Цели 600 души. Тук е много важно да се отбележи, че всичко се извършва напълно доброволно и няма някакви финансови приходи.

Какво носи членуването в подобен вид организация?

Лично на мен това ми носи удоволствие и радост. Удовлетвореност, че помагам и правя това, което зависи от мен. Фен клубовете участват в различни благотворителни инициативи. Участват в международни футболни турнири, всяка седмица участие във футболната лига на фен клубовете.

Фен клубът, разбира се, има собствен сайт и фейсбук страница. Там много често е редно да се публикува всякаква информация, включително и за любимия отбор, а не само неща свързани с фен клуба. Фен клубът организира сбирки за всеки мач на любимия отбор. Поне веднъж годишно членовете посещават мач на любимия отбор, а често и повече от веднъж. Другото, което трябва да се отбележи е среща с легенди на клуба. Особено в Англия това е доста честа практика.

Много вероятно е при добро управление на фен клуба любимият ви отбор да научи за вас и вашето съществуване. Българският фен клуб на Арсенал например е успял да изгради прекрасни отношения с лондонския клуб и между двете страни има голямо уважение и разбирателство. От Арсенал много често правят отстъпки за мачове, изпращат артикули и помагат с каквото могат.

Безспорно да си член във фен клуб е нещо интересно и забавно, ако обичаш футбола и спорта. Това ти дава възможности да извършваш конкретни действия и да помагаш. Ако искате да станете член на някой фен клуб, направете го! За мен си струва и изживяванията, които аз имах завинаги ще останат в сърцето ми.

Делян (Дидо) Калинков е запален футболен фен, член на българските фен клубове на отборите Нюкасъл и Рома. Обича киното, музиката, историята и литературата. С диплома по Публична администрация в Софийския университет, сега Дидо учи магистратура по спортна журналистика.

Мъжката зона