„Планински маратон Панчарево“ посреща рекорден брой участници

Man’s World

Тази неделя, 12 юли, ще се проведе деветото издание на най-голямото пролетно планинско бягане в България – „Планински маратон Панчарево“. Тазгодишното издание ще посрещне рекорден брой участници – над 930 души.

За втора поредна година 10-километровата отсечка от маратона ще бъде подкрепена от National Geographic. Този път тя ще се проведе под надслов „National Geographic 10K Earth Day Run“. Първоначалната дата на събитието неслучайно бе заложена броени дни след Деня на Земята, 22 април. Тази година се чества 50-годишнината от началото на това съвременно движение за опазване на околната среда и по този повод, съвместно с National Geographic, организаторите посвещават темата на 10-километровия крос именно на Деня на Земята.

Поради непредвидените обстоятелства тази пролет, датата на маратона бе преместена през юли, за да бъде съобразена с ограниченията за събития на открито. Въпреки това, всички записани са потвърдили, че ще стартират на новата дата, а отлагането привлече още участници.

Както и предходната година, когато се присъединиха към инициативата на National Geographic „Планета или пластмаса?“, организаторите на състезанието отново си поставят за цел да ограничат максимално своя отпечатък върху природата. Те ще продължат политиката си за намаляване на пластмасата за еднократна употреба, като за тази цел са предвидили временна маркировка с текстилни ленти и временен, биоразградим тебеширен спрей, както и използване на рециклируеми материали като чаши.

Всички участници в състезанието ще получат специални раници за тичане, предоставени от National Geographic, в които могат да носят своите фласки за вода.

Към тазгодишното събитие ще се присъединят трима от най-добрите български бегачи:

  • Милица Мирчева – републиканска шампионка на полумаратон
  • Йоло Николов – победител на полумаратонската дистанция на Маратон София и треньор на СК Атлет – Мездра
  • Шабан Мустафа – един от най-добрите планински бегачи и победител в престижния маратон в Юнгфрау, Швейцария

Очаква се да има сериозна професионална конкуренция за първите места, макар и събитието да е аматьорско. Организаторите от спортен клуб „Бегач“ са взели всички мерки за безопасно протичане на състезанието. Те включват:

  • Два старта за бягане разделени с 1 час, за да няма струпване на хора
  • Две отделни церемонии по награждаването
  • Маски и ръкавици за всички доброволци по пунктовете
  • Индивидуално пакетирани храни и обслужване без „шведски маси“
  • Участниците са задължени да носят свои собствени контейнери с вода
Мъжката зона