Пирамидата в Гиза все още крие голяма тайна

Ти и Тя

Едно от най-зашеметяващите открития в египтологията – Великата пирамида в Гиза, продължава да крие своята тайна. Дали заради мистериозни обстоятелства или заради някакви банални причини, тайната на една 30-метрова кухина в пирамидата все още не е разкрита.

Опит за разкриването на мистерията прави египтологът д-р Крис Нантън.

Великата пирамида в Гиза е била построена за фараона Хуфу, като строителството ѝ е продължило около 20 години. Въпреки мащабния и скъп за времето си проект, тялото на фараона така и не беше намерено вътре.

Преди пет години стартира проектът ScanPyramids, като целта му бе чрез неинвазивни и неразрушителни техники да помогне на историците да разберат как е преди повече от 4500 години е била построена пирамидата.

Две години след началото на изследванията учените съобщиха, че са открили „Голяма празнина“ – интригуваща 30-метрова кухина, разположена над Голямата галерия в пирамидата. Оттогава обаче изследванията са в застой и д-р Нантън, авторът на „Търсенето на изгубените гробници на Египет“, не очаква скоро да има напредък по проучвателните дейности. Учените се опасяват, че съдържанието на пирамидата ще продължи да бъде скрито от очите на обществеността.

„Районът около нея е много широко разкопан, има части от Гиза, които все още не са археологически изследвани. Не вярвам от тях да излязат огромни открития“, коментира египтологът в отговор на забележителната празнота, която развихри непреодолимия ентусиазъм на изследователите.

„Би ли било възможно да поставим оптична камера през стената и да видим какво има в кухината зад нея; това ми се струва решение”, заяви той и добави, че е това е възможно без да се нанесат поражения на вече реновираната външна стена край кухината на пирамидата.

Мъжката зона