Отпуснат или прав?

Ти и Тя

Отпуснат или прав, това е въпросът, с който ще се занимаем сега. Как е по-добре да се позиционираме през работния ден? Дали да се разправяме с шефа да ни снабди с едно от тези, модерните бюра, на които можем да стоим прави цял ден, или пък да си траем и да си висим като хвърлено палто на стола до старото?

Големи умове са се занимавали със здравословните проблеми, свързани със седенето по 8-12 часа на ден. Обърнали са сериозно внимание това да бъде избегнато, като седящата поза се замени със стоящата. Ако погледнем от друг ъгъл обаче, между двете има много общо и последиците от това да стоим прави може да се окажат и по-големи от тези да си се отпуснем по познатия начин. Каква е истината?

Всички знаем до какви болки в гърба може да доведе седенето по цял ден на стол. То увеличава натиска на гръбначните дискове и те започват да се изкривяват, защото губят хидратацията си от неподвижната поза. Със сигурност не е добре да седим по цял ден. Погледнато така, да стоим и прави също няма да е здравословно за гръбначния ни стълб. Пак си оставаме неподвижни.

Оказва се, че големият проблем тук идва от бездействието. Това означава ли, че спокойно можем да си седнем и да не се чувстваме виновни?

Не е важно какво ще изберем, по-важно е да разберем, че не можем да стоим през цялото време и да не помръдваме. Телата ни са създадени, за да се движат.

Както и да сте избрали да работите, сменяйте позата си. Раздвижвайте се на всеки 20-30 минути. За пушачите това не означава, че е оправдание, за да отворят кутията в тоз миг. Със сигурност има приятни колежки в другия край на офиса, чиято красота може да ви вдъхнови и да си довършите проекта от миналата седмица най-накрая. Излезте по обяд. Ако нямате възможност и време да направите няколко упражнения, разходете се.

Дори активно спортуващите не са застраховани от подобни проблеми. Неоспорим факт е, че са физически по-подготвени, но тренировките преди или след работа не могат да компенсират дългите часове зад бюрото. Още по-неприятното е, че появата или задържането на коремчето, въпреки усилените тренировки, може да си остане факт.

Има ли спасение? Ами, има. Движението през целия ден е единственият лек и дава отговор на въпроса, с който започнахме. В редовете по-горе не споменахме нищо за онзи, другия вид спорт, но хич не е за подценяване, още повече, когато говорим за кръвообращението на гръбначния стълб. 😉

Мъжката зона