Откриха нови доказателства за живот на Марс

Лайфстайл

Двама британски учени съобщиха, че са открили водна пара, изпускана от атмосферата на Марс, което подсилва хипотезата за възможното съществуване в миналото на форми на живот на Червената планета.

Широко разпространено е мнението, че Марс и притежавал големи запаси от течна вода и че на повърхността му е имало езера и реки. Понастоящем цялата вода на планетата е скована в ледените шапки на планетата или под грунта ѝ.

Но според ново проучване, публикувано в сп. „Science Advances“ и дело на двама британски учени от The Open University, част от тази вода все още се изпарява под формата на водород, изпускан от марсианската атмосфера.

Откритието е било направено с помощта на малко устройство, монтирано върху сондата „ExoMars“ на Европейската космическа агенция и на руското космическо ведомство. Уредът измерва светлината, която преминава през атмосферата на планетата.

„Устройството NOMAD ни позволи коренно да променим разбирането ни за еволюцията на водата върху Марс“, заяви Маниш Пател, един от съавторите на изследването.

Научният инструмент е позволил да се изучат както никога досега изотопите на водата в марсианската атмосфера в зависимост от времето и тяхната локализация. Откритието ще позволи на учените да установят как Червената планета е губила водата си по време на нейното съществуване.

Мъжката зона