Откриха нова безплатна веломивка в столичния квартал Бояна

Man’s World

В столичния квартал Бояна официално бе открита новоизградена веломивка и чешма, намираща се до Боянска река, непосредствено до основния маршрут, по който колоездачи и пешеходни туристи се отправят и се връщат от Витоша.

Адресът е площадчето при сливането на ул. “Три кладенци” и ул. “Орешарска” в кв. Бояна. Комуникативно и същевременно тихо – мястото е изключително подходящо за разхлада и почивка и най-новата възможност – за почистване на велосипед след каране в планината.

Новоизграденото съоръжение е на мястото на стара чешма в квартала, съществувала до началото на хилядолетието, а идеята за възстановяването ѝ и изграждането на нова веломивка и чешма е на един от изявените велоклубове у нас – Велораптор.

Съоръжението е изградено съвместно със Столична община – район “Витоша” и с помощта на всички фенове на планинското колоездене, включили се в събитията на клуба в последните месеци и подкрепили инициативата с дарения.

“Хората от квартала, също идваха и даряваха средства по собствена инициатива, когато работата започна и видяха майсторите”, разказва председателят на Велораптор – Калин Русев и добавя, че по-възрастните боянчани, дори си спомняли, как са поили животните си на старата чешма, чиито останки се виждат и сега в края на градинката. “Останалата част от тях също включихме в комплекса – един от коловете за парапета е закрепен за тях”, допълва той.

Идейният проект и първа копка се случват през зимата с подкрепата на кмета на р-н Витоша и въпреки пандемията и благодарение на усилията на клуба – основите са положение през пролетта. Проектът е реализиран с естествени материали.

От лицевата страна има обществена чешма с пейка, чийто гръб наподобява профила на планината. А на гърба на чешмата е оформена площадка с корито от 2 кв. м с маркуч с кран – за почистване на велосипеди, без да се пречи на ползването на чешмата. Тя ще работи целогодишно, а веломивката – през месеците с положителни температури.

С изграждането на веломивката и чешма, район “Витоша” допълнително ще облагородят района, като изградят допълнително улично осветление, почистят и затревят района.

Мъжката зона
Добави коментар