Отбелязваме деня на маратонката

Ти и Тя

За втора поредна година у нас на 27 март ще се проведе деня на маратонката, но този път по доста по-необичаен начин. В условията на извънредно положение, при което повечето българи работят от вкъщи, темата за движението става още по-актуална.

Стандартното ходене до спирката и до работното място, както и разходката в обедната почивка, ще бъдат заменени от ходене от леглото до масата или бюрото и обратно.

Затова и организаторите насърчават българските работодатели да мотивират служителите си да обуят маратонки и да се раздвижат, независимо дали работят от офиса или от дома си.

„При тази ситуация най-важното е да сме отговорни към себе си и към околните – да останем вкъщи, ако е възможно, и да намерим начини да се раздвижваме всеки ден. Всяко място е подходящо за спортуване – няколко клека или разтягания до масата у дома могат да променят настроението на човек. Всеки екип може да отдели малко време за групово раздвижване по време на онлайн оперативката сутрин“, убедени са инициаторите на идеята.

Това е причината на страницата на инициативата да има материали с конкретни идеи и съвети как може работният ден да се превърне в спортна площадка за 10-15 минути на 27 март, а и защо не и във всеки друг ден през годината.

Над 250 компании и институции от цяла България прегърнаха идеята през 2019 година и над 50 000 души обуха маратонки и се изправиха срещу застоялия начин на живот.

Организаторите съобщават и интересни факти:

  • Първият чифт маратонки е създаден през 1870 г. в Англия;
  • Названието на английски „sneaker“ идва от глагола „sneak“ (промъквам се) заради меките, гъвкави гумени подметки, с чиято помощ хората се движат много по-тихо;
  • Притежателят на най-много маратонки в света е Марк Фарезе с 3000 чифта на стойност над 750 000 долара.
Мъжката зона