От кал да е, Иван да е! 360 хиляди празнуват днес

Лайфстайл

Ивановден е! България празнува. Ивановците водят класацията по най-разпространено и предпочитано българско име, въпреки новонавлезлите модерни имена. Затова и Ивановден е най-популярният и най-празнуваният имен ден в България, отбелязван от над 355 хиляди души.

На този ден православната църква почита паметта на Йоан Кръстител – светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище – Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и мисията на Христос.

На седмия ден от месец януари обичаят повелява кумовете или деверът да „къпят“, пръскайки с вода, младоженците, които са сключили брак преди една година. За да бъдат здрави и плодовити, водата трябва добре да облее младото семейство, а то да посрещне своите гости и да поднесе на кума вино, кравай и месо. В народната представа Св. Иван е покровител на кумството и побратимството.

За здраве на този празник и ергените пръскат момите с вода, а коледарите окъпват своя водач. След къпането той ги посреща и богато угощава в дома си. Така се отбелязва краят на периода, през който обикалят маскираните новогодишни дружини.

Имен ден днес празнуват Иван, Иво, Йоан, Йоана, Ивайло, Иванка, Ивана, Ванчо, Ваньо, Ваня, Ивелин, Калоян, Йото, Йонко, Жан, Жана и Яна.

Мъжката зона