„Офицер и шпионин“ тръгва по кината от 29 ноември

Лайфстайл

Великолепната историческа драма „Офицер и шпионин”, която откри тазгодишното издание на кино-литературния фестивал CineLibri, тръгва в разпространение от 29 ноември. По думите на критиката „Офицер и шпионин” е брилянтен урок по кинематография и създаване на исторически филм.

Режисьор на „Офицер и шпионин” (Франция, Италия 2019), чието оригинално заглавие е „J’accuse“ („Аз обвинявам“) е Роман Полански, една от най-мощните фигури в съвременната кинематография. Достатъчно е да се споменат филми като „Бебето на Розмари”, „Китайски квартал”, „Отвращение”, „Тес”, „Горчива луна”, „Пианистът”. „Офицер и шпионин” е адаптация по едноименния бестселър на майстора на психологически бестселъри Робърт Харис, чиито книги са преведени на 37 езика.

В лентата блести звездата от „Артистът” Жан Дюжарден; участват също Луи Гарел („Изключителният Годар”), Матю Амалрик („Скафандърът и пеперудата”), Еманюел Сене („Венера в кожи”), Мелвил Пупо и българинът Владимир Йорданов. За въздействието на филма допринасят отличната операторска работа на Павел Еделман и музиката на Александър Десплат.

„Офицер и шпионин” откри CineLibri 2019 веднага след официалната премиера в рамките на 76-ото издание на кинофестивала във Венеция. Филмът е красиво заснет, честен и правдив, нещо повече – верен на историческата истина. Полански, който остава едно от най-авторитетните имена в съвременното кино, независимо от скандалите, които съпровождат името му, е създал убедително и пунктуално до болка съчетание от историческа драма и трилър с внушителен бюджет и първокласен кастинг.

Сюжетът ни пренася в Париж от 1895 година, когато, несправедливо обвинен в предателство, младият еврейски офицер Алфред Драйфус е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично пред огромна тълпа. Възкресявайки скандала, който разделя Франция, предизвиква големия писател Емил Зола да напише прочутата статия в защита на Драйфус „Аз обвинявам” и привлича вниманието на целия свят в навечерието на XX век, „Офицер и шпионин” разказва трезво една история, която звучи изумително актуално и днес – история за лов на вещици, тайни трибунали, доносници и разузнавателни агенции.

Всъщност именно чувствителността на Полански към „случая Драйфус” вдъхновява майстора на психологическия трилър Робърт Харис за написването на романа „Офицер и шпионин“ (2013), а по-късно и за сценария на филма. Харис и Полански работят заедно не за първи път – писателят е съавтор на сценария на „Писател в сянка“ (2010), успешна адаптация на романа му „Призракът“, удостоена с над 30 отличия.

Мъжката зона