Ново проучване: брадата влудява жените

Любопитно

Повечето жени предпочитат мъже с бради, пише в. „Daily Star“, позовавайки на австралийско проучване. Авторите му от университета на Куинсланд са установили, че причината за предпочитанието на дамите към мъже с лицево окосмяване е, че те им се струват по-привлекателни и доминиращи както физически, така и социално.

Проучването установява също, че представителките на нежния пол, които не харесват брадатите мъже и предпочитат гладко избръснатите им събратя, вероятно таят еволюционен страх от паразити – бълхи, въшки, кърлежи.

За целите на изследването специалистите са проучили нагласите към лицевото окосмяване на партньорите им на близо 1000 американки. На дамите на възраст между 18 и 70 години били показани 30 снимки на трима различни мъже. Мъжките лица били фотографирани с брада, без брада или след като били фотошопирани да изглеждат по-мъжествени или по-женствени. Участничките след това трябвало да оценят привлекателността им за дългосрочна и краткосрочна връзка.

Резултатите показали, че колкото по-окосмено е лицето, толкова по-привлекателно се струва то на дамите. Мъжете с брадати лица били оценени като по-атрактивни както за дългосрочна, така и за краткосрочна връзка. В различните сценарии по-мъжествените лица били предпочитани пред по-женствените.

Изследователите начело с Теса Кларксън обясняват, че от еволюционна гледна точка брадите са сигнал за жените, че притежателите им са по-силни и социално доминиращи, както и че са по-способни да оцеляват, да създадат потомство и да се грижат за прехраната му.

В хода на изследването бил оценен и страхът на дамите от паразити. Оказало се, че жените, които най-много се боят от паразитиращи организми, предпочитат мъже с гладко избръснати лица, тъй като в еволюционен план свързват брадата със слаба хигиена.

Мъжката зона