Ново откритие: сексът и Ковид-19

Любопитно

Китайски учени анализираха резултатите на 38 пациенти, хванали коронавирус – 15, които все още са в болница, и 23, които са се възстановили.

Общо 6 мъже, или 16 на сто, са имали вируса SARS-CoV-2, който причинява Ковид-19, в пробата си от сперматозоиди – и двама от тях вече са се изчистили от заболяването.

Учените твърдят, че вирусът може да се задържи много по-дълго в тестисите и може да се разпространи по-късно чрез секс, съобщава БГНЕС, като цитира „Sun“.

Изследователят д-р Шикси Цзан казва, че „оцеляването на SARS-CoV-2 в спермата на възстановил се пациент поддържа вероятността от заразяване на други хора“.

Той добави, че ако по-нататъшните тестове покажат, че коронавирусът се предава по време на секс, възстановяващите се мъже трябва да бъдат насърчавани да се „въздържат или да използват презервативи“, за да предотвратят предаването.

Британски експерти казаха, че резултатите са „интересни“.

Алън Пейси, професор по андрология в университета в Шефилд, комертира: „Ние не трябва да се изненадваме, ако вирусът, който причинява Ковид-19, бъде открит в спермата на някои мъже, тъй като това е установено при много други вируси като ебола и зика“.

Други учени казаха, че изследването повдига „важни въпроси“.

Професор Ричард Шарп, от университета в Единбург и член на Обществото по ендокринология, казва: „Тази констатация повдига възможността Ковид-19 също да се предава чрез сперма и по този начин чрез сексуален контакт, може би включително по време на фазата на възстановяване“.

Той каза, че изучаването на продължителността на вируса в пробите от сперма трябва да бъде приоритет, за да се предотврати разпространението на заразата.

Мъжката зона