Ново 20: силната имунна система пречи на лечението от Ковид-19

Ти и Тя

Коронавирусът има способността да провокира масивна имунна реакция, която пречи на борбата с инфекцията. Той прониква практически във всички органи и системи на човешкото тяло, като превръща клиничната картина на болестта в мозайка от симптоми.

До такъв извод стигнаха група учени от Калифорнийския университет, чиито резултати от изследването са публикувани в портала „MedicalXpress“.

Имунната реакция, колкото и странно да звучи, може да усложни развитието на болестта, твърди ръководителят на проекта проф. Макс Кръмъл. Подобно на всички останали патогени, SARS-CoV-2 предизвиква срещу себе си реакция буквално няколко минути, след като е попаднал в организма.

Учените провели наблюдение върху 30 пациенти, чийто собствен силен имунитет им попречил да се справят с причинителя. Кръвните тестове показали, че увреждането на белите дробове не е предизвикано единствено от патологичното въздействие на вируса, но и заради „разрушителната атака на собствения организъм“.

С началото на разпространението на Ковид-19 лекарите идентифицират три симптома които се влошават с напредването на болестта – треска, кашлица и респираторен дистрес, което често води до необратимо увреждане на белодробната тъкан.

С напредването на пандемията учените забелязаха още симптоми на увреждане на други органи и системи, нарушаване на функциите им и нанасянето на сериозни вреди на здравето на пациентите. На първо място обаче те поставят неадекватната реакция на имунната система на човека към инвазията на вируса.

Учените потвърждават, че новият коронавирус не е най-агресивният. Неговият щам SARS-CoV-2 е по-малко опасен от предшественика си SARS, но се размножава по-бързо. Известно е, че откритият през 2002 г. SARS уврежда само белите дробове, докато SARS-CoV-2 поразява и дихателните пътища, а както стана ясно – и други органи.

Лекарите са забелязали, че пациенти с коронавирус развиват миокардна слабост, аритмия и стенокардия, както и редица усложнения, като гастрит, колит, възпаление на лигавицата на стомаха и други. Ковид-19 може да причини и редица неврологични разстройства, като се започне с мигрена и се стигне до развитие на делириум, а в някои случаи и на инсулт.

Мъжката зона