Новият марсоход потегля към Червената планета през юли

Ти и Тя

Новият марсоход „Perseverance“ на НАСА ще бъде изстрелян на 17 юли, предаде ДПА, позовавайки се на прессъобщение на американското космическо управление.

Роувърът с тегло 1000 килограма ще бъде изстрелян с ракета-носител „Atlas V“ от Кейп Канаверал във Флорида. Марсоходът трябва да кацне на Червената планета през февруари следващата година.

Роботизираният изследовател е петият роувър, който НАСА ще изпрати на Марс след „Sojourner“ (1997), „Spirit“ и „Opportunity“ (2004) и „Curiosity“ (2012).

Подобно на предшествениците си, „Perseverance“ получи името си след конкурс, организиран сред ученици. „Кръстник“ на роувъра стана Алекс Мейдър от Бърк, щата Вирджиния.

Марсоходът има две основни цели – да търси следи от древен микробен живот и да събере проби. Те ще бъдат херметически запечатани в контейнер във вътрешността му в очакване на бъдеща съвместна марсианска мисия на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА), която да ги върне на Земята.

„Perseverance“ е с размерите на автомобил (дълъг е три метра и широк 2,7 метра) и подобно на „Curiosity“ разполага с шест колела, позволяващи му да преодолява скали. Марсоходът ще черпи енергия от ядрен миниреактор.

Мъжката зона