Нов удар по Toyota, изтеглят над 1,6 милиона коли

Лайфстайл

Toyota изтегля над милион и 600 хиляди коли в света поради проблем с въздушните възглавници, информира БНТ. Това е нов удар за компанията, която от септември вече два пъти изтегля значителен брой автомобили.

При над един милион коли на Toyota се налага смяна на въздушните възглавници поради риск от късо съединение, което да повреди цялата система. Европа е особено засегната с близо 950 хиляди бройки от моделите Avensis и Corolla.

Неблагоприятният сценарий е да се включи сигналната лампа и да се дезактивират както въздушните възглавници, така и механизмите, които блокират предпазните колани при силен удар. Има и вероятност тези системи да се задействат поради непредпазливост, а това създава предпоставки за нараняване или катастрофа.

При други 600 хиляди коли на Toyota, засегнати и от предишни изтегляния, пък се налага монтиране на нов агрегат за надуване на въздушната възглавница от страната на пътника. Проблемните коли само в Европа са 255 хиляди. При сегашния апарат има риск от неправилно разгръщане при произшествие.

Във всички проблемни коли са инсталирани въздушни възглавници на японската компания Takata. Тя фалира в средата на миналата година. Дефектната ѝ продукция причини смъртта на около 20 души по света и доведе до изтеглянето на стотици милиони коли на различни компании.

Мъжката зона