Норвежки пуловери в студената зима: новата гореща тенденция

Ти и Тя

Коледа отмина, но времето на топлите пуловери не е. Най-новата тенденция в мъжкия гардероб всъщност е стара – това са норвежките пуловери. Да, същите онези с големи шарки и стилизирани снежинки, които сякаш се носят само от мъжете в романтичните коледни филми.

Всъщност традицията на норвежките пуловери никак не е нова. Още през 15 век рибарите от Фарьорските острови носели дебелите дрехи по време на излизанията си в морето. Изплетени от сръчните им жени, тези пуловери напомняли на моряците, че имат топъл дом, който ги очаква.

По онова време обаче пуловерите били лишени от традиционните си шарки. Украсата се появила значително по-късно – чак през 19 век.

Желанието за естетика накарало плетачките да се огледат около себе си и точно както с нашите шевици, да вплетат това, което виждат като стилизирани форми. Така се появили 8-лъчната звезда, която спокойно можем да оприличим и на снежинка, по пуловерите се заредили различни по форма и ритъм шарки.

Някъде до средата на 30-те години на XX век норвежките пуловери били по-скоро част от народната традиция на страната, но с популяризирането на зимните спортове по света започнал и възходът на норвежкия пуловер по света.

Истински бум за известността на норвежките скиори и техните пуловери било гостуването на скиора Стейн Ериксен в САЩ. Той бил истински бог на ските (тогава направени от дърво) и летял по пистите, гордо облечен в норвежки пуловер.

На мига всички пожелали да са като него. И ако било трудно да се достигнат ски-уменията на Стейн, то носенето на пуловер като неговия не представлявало никаква трудност.

И така едрите шарки на гърдите и ръкавите на пуловерите се превърнали в емблема на зимата по целия свят. Как обаче да вмъкнете тази гореща тенденция за студените дни, без да се чувствате като ретро-скиор? Ето няколко лесни съвета.

Внимателно с шарките на пуловера

Има една тънка граница между стилен и смешен пуловер, която не бива да се прекрачва. За сериозни поводи избирайте пуловер с един вид шарка и в не повече от два цвята. Да речем тъмно син мъжки пуловер с класически норвежки звезди в бяло. За веселите сбирки с приятели можете да се разпуснете въображението си и да се появите с норвежки пуловер с елхи, а защо не и елени.

Дебелината на пуловера има значение

Много дебели пуловери са подходящи за занимания на открито, за пътуване в планината или ако извършвате физическа работа. За офиса изберете по-тънък пуловер, под който можете да сложите и риза за повече стил. Ако пуловерът е с шарка, ризата задължително трябва да е в един цвят, а не на райе или с друг подобен десен.

Размерът и на пуловера има значение

Колкото и стилен, модерен и топъл мъжки пуловер да си изберете, ако не е в правилния за вас размер, няма да постигнете много за визията си. Правилният размер пуловер означава да стои свободно покрай тялото, но без да се „вее“. Ако сте положили усилия във фитнеса и сте горд притежател на широк гръб и оформени рамене, можете да си позволите и малко по-втален модел. Голям избор от мъжки пуловери в различни модели ще откриете в сайта на Bolf.

Икономист по образование и журналист по призвание. Фен на мощните мотори и бързите коли. Работил е в някои от най-големите електронни медии у нас. Слуша рок и не крие, че сред любимите му банди са The Struts, Sonic Youth и Soundgarden.

Мъжката зона