Nokia започна работа по бъдещата 6G мрежа

Лайфстайл

Финландската телекомуникационна компания Nokia застава начело на европейския проект Hexa-X за развитие на система за мобилни връзки от шесто поколение (6G).

Hexa-X е първата официална изследователска инициатива, насочена към ускоряване и насърчаване на 6G изследванията, така че Европейският съюз да може да бъде пионер в новата 6G ера.

Според публикуваната от компанията информация, проектът включва „създаване на сценарий за използване на 6G и разработване на фундаментална технология“ за тези мрежи. Проектът е получил одобрение и финансиране от страна на Европейската комисия, се казва още в официалното съобщение.

Nokia очаква 6G мрежата да бъде пусната в експлоатация до 2030 г., „в съответствие с традиционния 10-годишен цикъл между създаването на мрежи от ново поколение“, подчертават от компанията.

Ръководителят на компанията за достъп и изследвания на устройства Питър Ветер заяви, че „в ерата 6G ще видим приложения, които не само ще свързват хората с машини, но и ще свързват хората с дигиталния свят“.

Ветер каза, че 6G може да се съсредоточи върху подпомагането на превантивното здравеопазване, но също и върху подобряването на производителността на няколко други сектори.

Мъжката зона