НАСА обяви целите на мисиите си до Луната

Ти и Тя

НАСА публикува доклад с научните задачи на бъдещите американски астронавти, които ще стъпят на Луната най-рано през 2024 г.

Най-голямата цел е да бъдат върнати на Земята 85 кг проби от различни лунни материали, взети от повърхността и под нея. Това е повече от 64-те килограма, донесени от мисиите Apollo от 1969 г. до 1972 г.

Мисията Artemis I ще тества тежкотоварната ракета SLS с капсулата Orion без хора най-рано в края на 2021 г. Artemis II ще отведе астронавти на лунна орбита без кацане през 2023 г. Предвижда се двама астронавти да кацнат на Луната през 2024 г. В мисията би трябвало да участва една жена.

За мисията Artemis III НАСА определи седем научни цели. Те са за изучаване на планетните процеси и произхода на летливите материали на полюсите на спътника. Астронавитте ще имат само шест дена и половина да ги изпълнят.

Авторите на доклада искат да им осигурят по-добри условия за работа, отколкото на предшествениците им от програмата Apollo, по-специално възможност да подбират по-добре пробите. В екипажа обаче няма да има геолог, за разлика от последната мисия Apollo.

Затова експертите призовават НАСА да осигури високодебитна видеовръзка на астронавтите с наземен научен екип. Те препоръчват и разработване на по-леки и ефикасни научни инструменти за спускаемия апарат, които да могат да правят едновременно различни измервания.

Защо да не бъдат изпратени предварително на избраното място за изследване научни инструменти, енергиен генератор и дори роувър, какъвто засега е предвиден чак след стъпването на астронавтите на Луната, пишат експертите.

Всичко това ще послужи за построяване на бъдеща база, планирана за края на десетилетието, ако новоизбраният президент Джо Байдън и Конгресът одобрят необходимия бюджет от десетки милиарди долари.

Мъжката зона