НАСА доказа спонтанната поява на живот

Ти и Тя

Астробиолози на НАСА доказаха спонтанната поява на живот в океаните, като пресъздадоха условия, подходящи за развиването на първите организми под водата без необходимите за фотосинтеза слънчеви лъчи, съобщи Fox News. Те възпроизведоха химическите процеси в хидротермалните отвори, които са можели да протекат на дъното на първичния океан.

„Важно е да разберем докъде може да се стигне само с органични вещества и минерали, преди да се развие истинска клетка. Това показва в каква среда може да се появи живот“, каза ръководителят на изследването Лори Бардж от Лабораторията за реактивни двигатели.

Учените са възпроизвели процесите в хидротермалните източници, като са поставили в стъкленици вода, минерали, амоняк, пируват, които се срещат около тях. Те загрели сместа до 70 градуса Целзий, отвели кислорода и след това добавили железен хидрокис, който е бил в изобилие в ранните дни на планетата ни.

Железният хидрокис реагирал с останалите следи от кислород и се образувала аминокиселината аланин, която влиза в състава на много протеини, както и алфа-хидрокси киселина. Двата продукта могат да се комбинират и да образуват още по-сложни молекули, предшественици на живота.

С експеримента учените не са възпроизвели появата на живот, но показват, че ако такива хидротермални източници има на друго място в космоса, там може да съществуват градивните елементи на живота.

Мъжката зона