Най-големите заблуди за алкохола

Лайфстайл

Едно от нещата, които са вървели ръка за ръка с хората от зората на човешката история чак до наши дни е алкохолът.

Хилядолетия наред C2H5OH е имал честта да прави компания на радостта и мъката на милиони личности.

Въпреки това алкохолът остава непознат и съществуват много митове относно това как да го консумираме или да се справим с махмурлука на следващата сутрин.

1. Кафе + леден душ = изтрезняване

Човешкият организъм може да обработи около 50 мл твърд алкохол (уиски, водка, ром… ) за един час. За почитателите на по-нискоалкохолните напитки, като виното и бирата, цифрите са 150 мл (за вино) и 360 мл (за бира). Независимо от това какво правим, времето е единственото средство способно да се пребори с алкохола.

Един леден душ определено ще ни ободри, дори без кофеина в кафето, но това няма да изкара алкохола от организма ни. Излизайки от душа и отпивайки от чашата с кафе, ще ни направи по-свежи и шефът може да не разбере, че вчера сме купонясвали с колеги без него. Въпреки това алкохолът няма да бъде преработен, а леденият душ и кафето не са достатъчен аргумент пред сънения полицай, който ни подава дрегера, след като ни е спрял по път за работа.

2. „Тате каза, да не смесвам алкохола“

Може би най-разпространеното мнение, което битува в съзнанието на тийнейджъри и възрастни е, че алкохолите не бива да се смесват. Донякъде са прави, защото е по-лесно да броим изпитите чаши уиски, отколкото изпитите чаши бира и водка, и шотове с текила…, и онези двата коктейла с ром. Въпреки това единственото нещо, което може да ни напие, е самият алкохол. Затова смесването на една бира и едно уиски не е по-опияняващо от 4 уискита, например. В края на краищата всичко се свежда до количеството C2H5OH в напитките.

3. Енергийни напитки + алкохол

Друго популярно мнение е, че комбинацията между енергийните напитки и алкохола напива повече. За жалост 🙂 това не е така… Кофеинът в енергийните напитки, противно на отпускащото действие на алкохола, ни държи будни. Именно затова сме принудени да си поръчаме още пиене, защото не усещаме седативното му въздействие. Щом ефектът от кофеина свърши, в организма ни остават изпитите питиета с редбула + допълнителните питиета, които сме погълнали, за да се почувстваме пияни. Всичко това щеше да е страхотно, ако на следващия ден не се състоеше бавното и мъчително преработване, наречено махмурлук.

Още популярни митове за алкохола вижте тук >>

Мъжката зона