Най-големите врагове на мъжката плодовитост

Ти и Тя

Преди повече от 10 години известният готвач Гордън Рамзи призна публично, че постоянната му близост до горещи печки и фурни е довела до намаляване на репродуктивната му способност. „Яйцата ми буквално се бяха сварили“, заяви той с присъщата си прямост.

Но кухните не са единствената опасна зона за мъжете. Потентността на модерния мъж страда също от редовното посещение на сауни, от държането на прегрели от употреба смартфони в джобовете на тесни панталони или от дългата работа на лаптоп, държан в скута.

Това сочат нови проучвания, от които излиза също, че повишаващите се температури вследствие на промените в климата представляват заплаха за определени биологични видове – но дали това важи и за Homo sapiens?

По-топъл климат, по-малко сперматозоиди

Алън Барека от Калифорнийския университет в Лос Анджелис публикува през юли т. г. изследване, което показа, че т. нар. температурни шокове в комбинация с промените в глобалния климат намаляват нивото на раждаемостта – и то въпреки повишената сексуална активност през летните месеци.

Тези резултати са били изведени въз основа на общо 80 статистики за нивото на температурите и за ражданията в САЩ. От тях излиза, че през зимните месеци се зачеват повече деца, отколкото през летните – това се отразява съответно на броя на ражданията, които са най-многобройни през август и септември – т. е. девет месеца след зимата. През топлите летни месеци броят на заченатите деца е значително по-нисък заради по-високите температури.

„Прогнозите за глобалния климат сочат драматично нарастване на топлите периоди. А това развитие ще навреди на нашето репродуктивно здраве“, посочва Барека пред Deutsche Welle.

Но човешкото измерение на този проблем е само част от един значително по-обхватен въпрос. Изследване на учени от Университета в East Anglia, показва категорично, че високите температури намаляват броя на сперматозоидите и способността за оцеляване на редица видове насекоми.

Глобално затопляне и генетечни увреди

Докато топлокръвните биологически видове, какъвто е и човекът, могат по-добре да защитават своите оплодителни способности от външни влияния, при студенокръвните – а такива са повечето видове насекоми – влиянието на жегите не е достатъчно добре проучено. При това тъкмо насекомите са тези, на които се дължи голяма част от биологичното разнообразие на Земята, пояснява Матю Гейдж, професор по еволюционна екология и ръководител на изследователския екип от университета в East Anglia.

Учените там направили следния експеримент: изложили бръмбари, живеещи в тропическите гори, на още по-високи температури от обичайните за тях. Предположението на изследователите се потвърдило: жегите довели не само до намаляване на репродуктивните способности, но и до трайното им увреждане, което на свой ред предизвиква трайно намаляване на популацията и дори отмиране на определени видове.

Това е първото засега изследване, което показва зависимостта между глобалното затопляне и дълготрайните генетични увреди. То показва също, че трайните жеги могат да доведат до безплодие на мъжките екземпляри сред насекомите.

Заплаха за биологичното разнообразие

А подобен ефект може да се окаже катастрофален за биологичното разнообразие. Включително и поради това, че насекомите играят съществена роля за оплождането на някои растения – това пък довежда до трайно намаляване на реколтите от плодове и зеленчуци, което засяга и нас, хората.

През 2017 се появи и една студия, в която се твърдеше, че ако се запази тенденцията за постоянно намаляване на броя на сперматозоидите у мъжете, това може да доведе дори до измиране на цялото човечество. Студията твърди още, че „различни екологични фактори, както и такива, свързани с начина на живот, водят до намаляване на сперматозоидите“ – например различни вродени ендокринни заболявания, но и фактори от замърсената околна среда – като тютюнопушенето и насищането с химикали и пестициди водят до безплодие.

Мъжката зона