Награда: Кой спечели романа „Трима в лодка (без да броим кучето)“ на Джером К. Джером?

Man’s World

Романът „Трима в лодка (без да броим кучето)“ излиза на бял свят през 1889 г. и вече 120 години, че и повече, се издава, преиздава и цитира в цял свят като образец на английския хумор.

А всъщност първоначалният замисъл на Джером бил да напише хубав пътеводител за околностите на Лондон. Дори си бил намислил как ще го озаглави – „Повест за Темза“.

„Нямах намерение да пиша смешна книга – признава авторът в своите мемоари. – Идеята ми беше да се съсредоточа върху природните красоти на реката и историческите забележителности по нейните брегове, като вмъкна тук-там по някоя забавна случка, за да не натежава текстът. На все не се получаваше. Забавното преобладаваше, то ми се удаваше с лекота. Аз обаче стиснах зъби и успях да изкопча от себе си десетина исторически пасажа и да ги вплета някак си в главите.“

Издателят обаче изхвърлил от текста всичко, което му се видяло „тежко“, и накарал автора да измисли ново заглавие.

За много кратко време тиражът на книгата в Англия достига 200 000, в САЩ прехвърля цифрата един милион (макар че Джером не получава и пени от тези продажби, тъй като още не била приета Конвенцията за авторските права), а в Русия успехът е феноменален и само немското издание успява да изпревари като тираж руското.

Днес книгата може да се намери на всеки език, който разполага с писменост, и няма момент от появата ѝ досега, в който да не е била в наличност на книжния пазар.

Мъжката зона
Добави коментар