Мъжки противозачатъчни? Може, но след 10 години!

Man’s World

Американски учени, тестващи противозачатъчно хапче с група мъже, заявиха, че то е безопасно, понася се добре и ефектът от него е обратим, съобщава британската преса. Това е второто обещаващо противозачатъчно хапче за мъже в процес на изпитания. Съществува и гел с такъв ефект, който също е в изпитания.

Специалистите от Биомедицинския изследователски институт в Лос Анджелис и Вашингтонския университет обаче са категорични, че очакват да минат десетина години, преди противозачатъчното хапче за мъже да излезе в продажба.

Хапчето 1-beta-MNTDC е модифицирана синтетична форма на тестостерона. То действа както върху мъжките хормони, така и върху прогестерона, който освен от женските яйчници, се освобождава и от мъжката ендокринна система за производство на тестостерон.

Идеята е хапчето да намали производството на сперма в тестисите, но нивото на тестостерона в останалата част от организма да се запази.

„Резултатите ни показват, че хапчето намалява производството на сперма, като в същото време запазва либидото“, каза д-р Кристина Уанг, един от ръководителите на изследването.

В изпитанията са участвали 40 здрави мъже, като 10 от тях са получавали плацебо. Нивото на тестостерона на пилите хапчето спаднало значително, без видими странични ефекти. Липсата на силни странични ефекти се дължи на факта, че медикаментът имитира действието на тестостерона в останалата част от тялото, но не е достатъчен за производството му в тестисите.

Периодът на изследването – 28 дни обаче е кратък за оптимален резултат. За да се отрази медикаментът върху производството на сперма са необходими 60 до 90 дни. Предстоят по-дълги клинични изследвания.

Запитани дали са склонни да пият противозачатъчно хапче една трета от мъжете, участвали в допитването, са отговорили утвърдително. Една четвърт от анкетираните обаче са казали, че никога не биха го правили.

Мъжката зона