Мъжете и маските: не, благодаря!

Лайфстайл

Мъжете са по-малко склонни да носят маски. Подобно твърдение може да звучи пристрастно, но статистиката показва, че е истина. Повече мъже, отколкото жени отказват да носят маски. Каква е причината за това и как могат да бъдат накарани хората да възприемат този въпрос сериозно?

Независимо, че се намираме в разгара на пандемията, има хора, които се държат така, все едно нищо не се е случило. Те продължават да си живеят, както досега, без да ги е грижа за околните, пише Ясемин Сакай в „Daily Sabah“.

През първите два дни след свалянето на ограниченията през юни в Турция случаите с положителни проби за Ковид-19 се увеличиха с 50%.

В периода, през който здравните власти настояват да се спазват противоепидемичните норми, се забелязва, че предимно мъжете или са поставили неправилно маските си, или изобщо не носят такива. Статистиката сочи, че на всеки 6 мъже има приблизително по 1 жена, която не спазва тези правила.

Статистиката на смъртните случаи също не е в полза на мъжете: от над половин милион смъртни случая в света, причинени от Ковид-19, повече от половината са мъже. Във всяка страна между 51% до 68% от смъртните случаи са мъже, посочва авторката.

Освен това мъжете развиват повече усложнения и по-тежки симптоми, припомня БГНЕС. Отчасти това се дължи на факта, че мъжете биологично са по-уязвими от вируса. Жените имат по-силна имунна система заради Х хромозомите, които носят повече свързани с имунитет гени. Едновременно с това мъжете са много по-склонни към рисково поведение, като игнориране на физическата дистанция и отказ да приемат симптомите сериозно.

Маските не са най-удобният аксесоар за носене навън, особено при слънчево и топло време. Освен това мъжете са в неизгодна позиция заради космите по лицето.
Скорошно проучване, проведено от Валерио Капраро от университета в Мидълсекс и Хелъне Барсело от Математическия научен изследователски институт в Бъркли, показва, че мъжете просто възприемат носенето на маски като „срамно, а не готино и признак на слабост“.

За целта на проучването е направено допитване до 2 459 американци. Участниците в теста е трябвало да оценят намеренията си да носят маска за лице на публично място по скалата от 0 (категорично не съм съгласен) до 10 (категорично съгласен). Те трябвало също така да опишат емоциите си, докато носят маска, като изборът им е варирал между „готино“, „не е готино“, „срамно“ и „признак на слабост“.

Според резултатите от експеримента, мъжете определено са по-малко склонни да носят маска, когато не е задължително. Това се дължи отчасти на увереността на мъжете, че ще бъдат относително по-слабо засегнати от болестта в сравнение с жените.

„Това е особено нелепо на фона на официалната статистика, която показва, че всъщност коронавирусът засяга по-сериозно мъжете, отколкото жените“, казва Капраро. Мъжете, освен това, са по-склонни да възприемат в негативна светлина носенето на маска.

Накратко: мъжете не носят маски, защото смятат, че няма да се разболеят, възприемат я като нещо, което не е готино и се страхуват да не бъдат заклеймени.

Как да ги накараме да преодолеят тези неоснователни теории? Ключът към това да накараме всички да носят маска, засега изглежда е в санкцията, ако такава не се използва. Изследването на Капраро и Барсело подкрепя тази идея. Те открили, че и мъжете, и жените са по-мотивирани да носят маска, ако законът ги задължава да го правят.

Мъжката зона