Мъж без мустак е като къща без балкон

Турски мед, турска баня, турско кафе: Истанбул има много специалитети, които привличат като магнит гостите от чужбина. Моден специалитет е вече и извитият турски мустак. На Запад мустаците са по-скоро на изчезване, в Турция и в Близкия Изток обаче те са на особена почит – като явен белег на мъжественост и авторитет. Нищо чудно, че в метрополията край Босфора процъфтява “мустакатият” туризъм. Много мъже с оскъдно или никакво окосмение по лицето идват тук, за да се подложат на съответната процедура в някоя от многобройните специализирани клиники.

Какъв мустак желаете?

Селатин Тулунай е шеф на процъфтяващ частен кабинет, специализирал се в имплантирането на лицево окосмение. “От три години правя имплантати на мустаци, разказва той. Много мъже идват при мен и казват: На 40 години съм, шеф съм на голяма фирма, но в чужбина не ме взимат насериозно, понеже нямам брада и мустаци. Искам с очите си да видят авторитета ми.”

Енжин Коч е на 30 години и дълго време бил нещастен, защото си нямал мустаци. В крайна сметка се решил да прибегне до пластичната хирургия. “Искаше ми се да изглеждам като някогашните турци, като отоманите. Изпитвам носталгия по тази епоха, направо я боготворя. И затова накрая реших да си имплантирам мустаци”, разказва мъжът.

Разни страни, разни нрави

Мустаците отдавна са много сериозна тема в Турция. “Мъж без мустак е като къща без балкон”, гласи една популярна поговорка. На формата на мустака се придава дори политическо значение. “Мустаци като този на Сталин например се срещат най-вече при левите и при кюрдите, обяснява антропологът Беноа Флиш от френския Институт за анадолски изследвания в Истанбул. А мустак като този на турския премиер Ердоган сигнализира религиозност и консервативност.”

Мераците за мустаци

Сред турците в големите градове, които следват по-скоро западната мода, брадато-мустакатата външност не намира много привърженици. Но за арабските мъже и за мъжете от тюркските републики в Централна Азия мустакът е толкова важен, че мнозина от тях се отправят към турските клиники, специализирали се в имплантирането на лицево окосмение.

Само в Истанбул вече има близо 250 клиники и частни кабинети, които предлагат тази услуга. Повечето от тях си сътрудничат с туристическите агенции и предлагат пакети, включващи операция, нощувка в хотел и автобусен трансфер. Такъв пакет струва около 2 000 евро. Казано накратко: турският бизнес с мераците за мустаци процъфтява.

Мъжката зона