МВР със спешни мерки за трафика по празниците

Лайфстайл

Прогноза за рязко застудяване с обилни снеговалежи на Коледа събра Щаба за реакция в МВР. Заради интензивното предпразнично движение днес и утре ще се ограничи движението на тежкотоварни камиони по основните пътни артерии, съобщава БНТ. Екипи на „Пътна полиция“ ще подпомагат трафика на изходите на големите градове, по магистралите и по най-натоварените пътища.

Прогнозата на синоптиците е, че в дните до Бъдни вечер времето ще се затопля и дори на много места снега ще се стопи. В понеделник вечерта обаче идва рязко застудяване.

Според проф. Христомир Бърнзов, директор на НИМХ – БАН, най-песимистичният вариант е Средиземноморски циклон, който ще мине над нас и ще донесе много валежи. Среден вариант е, че ще мине южно от нас и ще ни закачи слабо. Синоптиците ще подават непрекъснато информация към МВР и АПИ. При необходимост ще се спира движението на тежкотоварни камиони още на граничните пунктове.

Ако прогнозата за обилни валежи се сбъдне във вторник, тогава спиране на тежкотоварния трафик ще има и във вътрешността на страната.

„На места където няма сериозна валежна обстановка може да се спират камионите в дълбочина, за да не навлизат в съседна област, където има сериозно затруднение“, обяви Росен Рапчев, началник на „Пътна полиция“ – ГДН.

От АПИ обещават да подават постоянно информация за пътната обстановка и призовават, когато има временно затваряне на пътни участъци, да не се навлиза в тях.

Мъжката зона