Мускулната памет: магията, която ни връща във форма

Любопитно

Всеки мъж, а и всяка жена във фитнес залата тренират, за да се чувстват и изглеждат по-добре. И много от тези хора се притесняват, че ако спрат да тренират за известно време, бързо ще изгубят постигнатото до момента и ще се върнат в отправна точка.

Рано или късно на всеки фитнес ентусиаст, дори и на най-отдадения, му се налага да направи пауза от тренировките – било то заради неотложно пътуване, травма, ангажименти или нещо друго…

Но дори след пауза, хората, които не се отказват от целта си и подновяват тренировките, забелязват, че всъщност влизат във форма много по-лесно и бързо от първия път. В зависимост от периода на почивка – няколко седмици до месец са достатъчни, за да се върне човек към обичайния си ритъм.

Именно в това играе роля т. нар. мускулна памет. Помага ни по-бързо да се върнем във форма, след като един път сме я изградили успешно. И това не е присъщо само за генетично надарените, а за всички нас.

Какво е мускулна памет?

„Мускулна памет“ е свойството на мускулните влакна да възвръщат загубените си обем и сила по-лесно, отколкото са ги натрупали в началото.

Това е като да се научиш да караш колело. Веднъж научиш ли се да пазиш баланс и да въртиш педалите, независимо колко дълго след това не си се возил, винаги ще можеш бързо да си припомниш и да го подкараш без проблем.

С други думи, мускулната памет е един заслужен подарък от нашето тяло към нас – за усърдната работа, която сме положили, за да изградим желаната форма. Веднъж постигната, дори да изгубим временно възможност или мотивация да я поддържаме, ще ни е много по-лесно да си я върнем след това.

Как точно работи мускулната памет?

Има клетки в тялото, които си имат ядро, има и клетки, които си нямат. Има обаче и клетки, които разполагат с повече от едно ядро. Клетките на скелетната мускулатура са именно такива – с повече от едно ядро.

В ядрото на клетката се съдържа повечето от нейния генетичен материал (ДНК). Работата му е да регулира производството на различни химикали и да контролира различни клетъчни процеси и функции. Един вид, ядрото на клетката е нейният „мозък“.

Но този миниатюрен мозък може да работи с доста ограничен набор от ифнормация и този негов лимит определя и лимита на клетката да се разраства и в колко различни процеси да участва.

В клетките на скелетната мускулатура, една от основните функции на ядрото е да съхранява ДНК материалa, който организира производството на мускулни протеини. С тяхното производство – клетката расте.

И тъй като клетките на скелетната мускулатура имат по няколко ядра, техния потенциал за растеж е значително по-голям, в сравнение с този на други клетки в тялото. Но не е безкраен…

Всяко клетъчно ядро може да поддържа определен обем от клетката, затова, колкото повече клетката расте, толкова повече клетъчни ядра ѝ трябват, за да продължи да расте. Проблемът е, че мускулната клетка не може да си произведе още ядра сама. Тя трябва да ги „заеме“ от друг вид клетки – т. нар. стволови клетки.

На стволовите клетки можем да гледаме като на суров строителен материал. Те могат да се развият в множество други клетки, според нужните на тялото.

Има различни видове стволови клетки, като специално в мускулния растеж основна роля играят т. нар. сателитни клетки. Те лежат „спящи“ около мускулните клетки и се притичат на помощ, когато са нужни за възстановяването и заздравяването на разкъсаните мускулни влакна (в резултат на усилена физическа активност, като тази от тренировките, например).

Сателитните клетки се прикрепят към клетките на скелетната мускулатура и им „даряват“ своето ядро. И така, мускулните клетки се сдобиват с още едно ядро, а потенциалът им за растеж и следователно – сила, се увеличава.

Именно това е начинът на тялото да се адаптира към увеличеното физическо натоварване и да изгради в отговор по-големи и силни мускули.

Колкото повече тренираш, толкова повече мускулните клетки растат, а с тях расте и нуждата им от повече ядра. Които те си набавят от сателитните клетки. Но и колкото повече ядра събират в себе си, толкова по-издръжливи на натоварване стават мускулните клетки. Точно затова е нужно непрекъснато да следиш за прогресивно натоварване в своята фитнес програма – да тренираш все по-усилено с времето, за да има стимул и тялото да става все по-силно и издръжливо, развивайки мускулните си влакна.

И тук стигаме до т. нар. мускулна памет – веднъж щом сателитна клетка е „дарила“ ядрото си на мускулната, то си остава там.

Колко дълго? – Спорно е. Мненията на учените варират от „няколко месеца“ до „завинаги“, като по-скоро клонят към втория отговор.

Така че, веднъж сдобили се с повече ядра и по-голям потенциал за растеж, мускулните клетки си остават така. И дори да загубиш обем и сила в мускулите по време на прекъсването от фитнеса, веднъж завърнал се към тренировките, бързо ще влезеш в ритъм и форма.

Но и не трябва да забравяш, че сателитните клетки не са единственият механизъм за мускулен растеж на тялото. Те се активират само, когато наистина са нужни – когато си стигнал лимита на възможностите на мускулатурата си и тя не може да се справи повече с натоварването, без тяхната помощ.

Мускулните влакна могат да нарастват донякъде и сами, разчитайки само на първоначално наличните си ядра. Така че ако си тренирал малко и си натрупал някаква мускулна маса, но не достатъчно, за да активираш сателитните клетки, по-дълга пауза (3-4 седмици) от тренировки може наистина да те върне в отправна точка.

Но ако преди да спреш си натрупал значително количество мускулна маса – поне 5-10 килограма, дори да прекъснеш с тренировките за известно време и това да доведе до отслабване, мускулните ти клетки ще са готови и ще разполагат с достатъчно ядра, за да ти осигурят бързо влизане във форма и възвръщане на загубената маса, след подновяване на натоварването.

В заключение…

Ако трябва да обобщя казаното дотук накратко – можеш да върнеш загубената мускулна маса много по-бързо, отколкото да натрупаш тази, която никога не си имал.

Мускулната памет е чудесен начин, по който тялото ни показва, че оценява усилията, които полагаме, за да бъдем здрави и силни. Но за да я активираме, наистина трябва да поработим здраво, преди да си позволим почивка, с надеждата след това бързо да влезем във форма.

Мъжката зона