Може ли старият дизеляк да се превърне в готин електромобил?

Лайфстайл

Transition-One е стартъп компания от Франция, която иска да трансформира стария ви автомобил с дизелов или бензинов двигател в съвременен електрически автомобил. От фирмата са разработили кит, който може да бъде поставян на определени модели от Fiat Chrysler Automobiles, Volkswagen AG, Renault и PSA.

Цената на комплекта е 8500 евро, като в него се включват електромотор, батерии и блок за управление. Развойната дейност по проекта продължава с пълна сила, като се очаква в скоро време той да бъде достъпен и за модели на други производители. Обещаният пробег с едно зареждане е близо 180 километра.

„Искаме да продаваме продукта си на хора, които не могат да си позволят електрическа кола за 20 и повече хиляди евро“, коментират от Transition-One. „Идеята ни е да превръщаме най-популярните коли в Европа в чисти електрически модели.“

Към момента комплектът за трансформация няма типово одобрение във Франция и в цяла Европа, но такова се очаква буквално до седмици. По план първите поръчки трябва да бъдат осъществени през следващата година, а предварителните заявки започват още от септември месец тази година. Субсидии за еко возила във Франция би трябвало да свалят цената на кита до окооло 5000 евро.

В момента фирмата демонстрира идеята си чрез прототип на Renault Twingo, който разполага с батерии в предната част и още един пакет на мястото на резервоара. Към теглото на автомобила цялата електрическа задвижваща система добавя около 120 килограма.

Мъжката зона