Може ли кафето да намали заплахата от рак?

Лайфстайл

За много хора същинското начало на деня бележи първата ободрителна чаша кафе. Любителите му вероятно ще са доволни да научат, че горещата напитка може да допринесе за намаляване на риска от няколко вида рак, пише в. „Mirror“.

Според нови указания, публикувани от Американското онкологично дружество, консумацията на кафе може да намали риска от рак на черния дроб и ендометриума, както и на устата, фаринкса, ларинкса и кожата. Допуска се също, че ободрителната напитка понижава опасността и от някои злокачествени заболявания на храносмилателната система.

„Дали консумацията на кафе понижава или повишава риска от различни видове рак е предмет на активни изследвания. Някои проучвания предполагат, че употребата на кафе намалява риска от чернодробен и ендометриален рак. Съществуват доказателства, че напитката понижава опасността и от злокачествени заболявания на устата, фаринкса и ларинкса, базално-клетъчен карцином (вид рак на кожата) при мъжете и жените, и меланом при жените“, казва д-р Шерил Рок, ръководител на екипа, изготвил насоките.

Изследователите отбелязват, че причината за защитния ефект на кафето все още не е напълно изяснена.

„Стотици биологично активни съединения като кофеин, флавоноиди, лигнани и други полифеноли се откриват в печеното кафе. Установено е, че те, както и други съединения в напитката, увеличават разхода на енергия, потискат клетъчното увреждане, регулират гените с роля в ремонта на ДНК, имат противовъзпалителни свойства и/или възпрепятстват метастазите“, обясняват специалистите.

Мъжката зона