Митовете за алкохола, в които все още вярваме… а не трябва

Лайфстайл

Легенди се носят за консумацията на алкохол. Някои от тях са пълни с истина, други – не съвсем. Ето някои от най-популярните митове, свързани с алкохолните напитки, битуващи по света.

Мит № 1: Тъмните и силни питиета са полезни

Червеното вино, тъмната бира, ромът и другите по-силно алкохолни напитки съдържат повече антиоксиданти (флавоноиди в бирата и полифеноли във виното), отколкото леките. Въз основа на това много хора избират тъмно пиво и червено вино, въпреки по-високото съдържание на калории!

Истината: Тъмните видове алкохол наистина могат да се похвалят с голямо количество антиоксиданти в състава си. Но в допълнение към тези полезни вещества, в този алкохол могат да се съдържат повече токсични, биологично активни компоненти, произведени по време на процеса на ферментация. А те са причина за по-тежък махмурлук на следващата сутрин.

Мит № 2: Колкото по-старо е виното, толкова по-добре

Избирайки вино, често обръщаме внимание не само на неговия цвят, сорт, място на „раждане“, но и на годината на производство. Общоприето е, че колкото по-старо е виното, толкова по-добри са вкусовите му качества, вкус и аромат и, разбира се, това го прави по-скъпо. Някои дори купуват вино и чакат по няколко години, преди да го отворят и да му се насладят.

Истината: Всичко зависи от вида на виното. Някои от сортовете вина са предназначени да се консумират само една година след производството. Да пазите дълго такова вино е безсмислено и даже противопоказано. Има специални вина, които трябва да “пораснат”, за да станат перфектни. Освен това количеството на антиоксидантите, съдържащи се във виното, които предотвратяват образуването на тумори и инхибират процеса на стареене, намалява с времето.

Мит № 3: Процентът алкохол в тъмната бира е по-висок, отколкото в светлата бира

Тъмните бири имат по-плътен вкус, повече въглехидрати и калории. Някои предполагат, че те съдържат повече алкохол, тъй като всички предполагат, че се приготвят по метода на производство на портото, което наистина има висок процент алкохол.

Истината: Леките бири, въпреки че имат различен цвят също могат да са високоалкохолни . Цветът на бирата не влияе на съдържанието на калории и алкохолното съдържание – той зависи от зърната, които са били използвани за производството.

Мит № 4: Повръщането ни помага да изтрезнеем и да избегнем махмурлука

Ако човек е повърнал, това означава, че алкохолът вече не е в тялото и на следващия ден няма да има главоболие или да се чувства зле.

Истината: Абсорбцията на алкохол в кръвта става веднага след първата глътка. Твърде малко алкохол ще се съдържа в повърнатото и това ще има малък ефект върху цялостното ни „благосъстояние” на следващата сутрин. Ако алкохолната интоксикация е причинила гадене, тогава вече е настъпило частично алкохолно отравяне на тялото и махмурлукът е неизбежен.

Мит №5: Мазна пица преди лягане ще ви помогне да изтрезнеете

Истината: Алкохолът веднага влиза в кръвообращението ни, а някаква тлъста храна в края на препиването няма да повлияе на разграждането и извеждането му от тялото. Напротив, комбинацията от мазни храни и алкохол ще повлияе негативно върху работата на панкреаса и други органи и ще причини киселинен рефлукс. Всичко това би могло да доведе до още по-тежка интоксикация и ще направи състоянието ни по-лошо , отколкото би могло да бъде.

Мъжката зона