Митове за потенето, в които не бива да вярваме

Любопитно

Потта е една от основните функции на човешкото тяло и колкото и на някои хора да не им допада, тя играе изключително важна роля в здравето на човешкия организъм. В следващите редове ще се опитаме да хвърлим светлина там, където за мнозина досега не я е имало.

Питали ли сте се – защо се потите повече, въпреки че влизате в по-добра физическа форма? Оказва се, че отговорът се състои във въпроса. Д-р Мери Бет Браун от катедрата по Физическа терапия в университета в Индиана обяснява, че с подобряването на физическото ни състояние ставаме все по-добри в изразходването на складираната енергия. По-високият интензитет в тренировките ще ни накара да се потим повече, защото органите ни имат нужда от все по-добро охлаждане за труда, който полагат.

Потта много често щипе на очите и това също има своето просто обяснение. В организма на всеки човек се съдържа сол, чиято функция е тема на друг материал. Солта всички знаем до болка добре, че щипе на местата, на които тялото ни не е покрито с кожа. Очите са именно такава част и затова една капка пот може да ни създаде подобен дискомфорт. Тук е моментът да отбележим, че веждите имат своята особено важна функция. Косъмчетата са насочени така, че потта да се стича настрани.

Лятото може и да си отиде, но спомените за него винаги остават. Един от неприятните такива, които се повтарят непрестанно, е, че веднага след банята във фитнеса започваме да се потим отначало. Това със сигурност е смущаващ момент особено когато бързаме за среща след фитнеса и не можем да имаме доверие на собствените си потни жлези.

Този феномен се дължи на факта, че при физически натоварвания мускулите вдигат висока температура, която не спада в мига, в който оставим дъмбелите на земята. Докато нормализираме пулса и кръвното отминават 20 до 40 минути, което обичайно е периодът, в който можем да продължим да се потим, след като вече сме напуснали спортната зала.

Все по-често хората се радват на потта, защото смятат, че с нея изхвърлят токсините от тялото си. Оказва се, че това не е напълно вярно. Д-р Хуан Дел Косо от университета Камила Хосе Села в Испания коментира, че много малка част от токсините в организма се задържат в кожата. Основно те са в бъбреците и затова най-добрата детокс процедура е свързана с уринирането, а не с потенето.

Да, той признава, че потта изхвърля част от лошите вещества, но ако смятате, че като се печете в сауната за няколко часа, ще изхвърлите цялото натрупано количество алкохол, изпито предната вечер, жестоко се лъжете. Бъбреците са създадени така, че да задържат течности, когато тялото е поставено в прекалена горещина, което означава, че в сауната просто има шанс да ни стане зле от дехидратация, а токсините да си останат там, където не им е мястото.

Колко често сте се потили от нерви? Несъмнено мнозина от вас са изпитвали този проблем, когато са на първа среща, разговарят с потенциалния си работодател или са на посещение при лекар в очакване на лоши новини. Смята се, че това е остатък от нашите прародители, които при стресова ситуация не са имали възможност да дадат тласък на емоциите си по вербален начин. Затова застрашените предшественици на хомосапиенс са развили друг защитен механизъм, който да сигнализира на останалата част от групата, че надвисва опасност.

Чрез потта ние изпускаме феромони в атмосферата, които с правилно трениран нос биха могли да бъдат разчетени правилно. Това е и причината кучетата да надушват емоции. Единствената защита от нервната пот е дезодорантите против изпотяване. Не забравяйте само, че подмишниците не са единственото място, което се поти. На практика всяка човешка гънка има тази издайническа способност.

Мъжката зона