Максималната скорост по магистралите в Нидерландия става 100 км/ч

Любопитно

Няколко информационни агенции съобщават, че нидерландското правителство е решило да въведе 100 км/ч максимално допустима скорост по магистралите в страната. Ограничението ще важи само през деня – от 6:00 до 19:00 часа. Решението е част от пакета с мерки на кабинета в защита на околната среда. Министър-председателят Марк Рюте вече го определи като „решителна стъпка“.

На много участъци от магистралите в Нидерландия и сега разрешената скорост е 100 км/ч. Занапред обаче ограничението ще важи и за участъците, в които до момента е било възможно и движение със 130 километра в час.

Високи нива на замърсяване

От няколко месеца правителството обсъжда въвеждането на по-ефективни мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха с азотни съединения. Едно решение на Държавния съвет в Хага – най-висшия административен съд в страната – постави управляващите под натиск: през май Съветът спря издаването на разрешения за големи строителни обекти именно за да спре замърсяването на въздуха. Занапред дори нови жилища ще могат да бъдат строени само ако за компенсация другаде бъдат редуцирани вредните емисии.

Автомобилният бранш предпочита друго решение

Съюзът на търговците на автомобили в Нидерландия разкритикува ограничението на скоростта на движение по магистралите. Говорител на организацията посочи, че делът на движението по аутобаните в общата картина на замърсяването на въздуха в страната е незначителен. В Съюза смятат, че по-ефективна мярка би било въвеждането на премии за бракуването на стари автомобили, които значително замърсяват въздуха.

Екологични организации пък приветстваха решението. Те смятат, че това действително ще намали концентрацията на вредни азотни съединения във въздуха.

Мъжката зона