Летящи таксита излизат в небето през 2025 година

Лайфстайл

Lilium, прототип на летящо такси, е достигнал скорост над 100 км/ч, заяви германският му разработчик, като уверява, че ще разшири производствения си капацитет преди планираното му пускане на пазара през 2025 година.

Базираната в Мюнхен компания Lilium е производител на летящи устройства, захранвани от батерии, които могат да излитат вертикално, потенциално да спестят на бъдещите пътници натрупването на опашки по летищата или закъснения поради пътния трафик, информира БГНЕС.

Задвижван от 36 електрически двигателя, Lilium притежава дизайн с неподвижно крило, за който производителите му казват, че ще му осигури ефективност и предимство в обхвата пред повечето конкуренти тип дрон, като германския конкурент Volocopter и британския Vertical Aerospace.

Тестовите полети идват шест месеца, след като петместният Lilium за първи път извърши пробен „полет“ на летище в Мюнхен. Засега компанията тества въздушното си такси с дистанционно управление, но по-късно ще въведе бордови пилоти, които ще бъдат сертифицирани за летателна годност.

Създателите му казват, че тестовете са показали, че Lilium ще може да извърши 300-километров междуградски „скок“ за един час, предлагайки достъпна и без емисии алтернатива за пътуване с търговска авиокомпания, път или железопътна линия.

Мъжката зона