Летящи автомобили превземат небето още през следващата година

Man’s World

Летящите коли могат да полетят масово по-рано отколкото мислим. Холандската компания PAL-V възнамерява да пусне своя четириколесен самолет PAL-V Liberty на пазара през 2019 г.

PAL-V Liberty беше показан за пръв път на автомобилното изложение в Женева през този месец, което е знак за предстоящото му серийно производство, припомня MegaVselena. PAL-V приема предварителни поръчки за автомобила/ самолета и при условие, че всичко върви по план, компанията възнамерява да изпълни доставките до следващата година.

Въздухоплавателното средство вече е получило сертификат както от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA), така и от Федералната авиационна администрация (FAA) в САЩ.

PAL-V Liberty е предназначен за удобно пътуване на двама пътници и излитане с тежест от над 908 кг. Машината може да работи както като кола, така и като самолет, и всеки режим ще има различни възможности.

В автомобилен режим колата ще има максимална скорост от 160 км/час и обхват от 1,315 километра с едно зареждане на бензин. В режим на полет, максималната скорост се увеличава до 180 км/час, а обхватът стига до 500 километра, като изчислението е за полет на един пътник и резервно гориво за 30 минути.

Собствениците ще се нуждаят от свидетелство за пилот, за да се възползват напълно от PAL-V Liberty, както и от достъп до малка писта или летище за кацане. Според Tech Crunch преходът от автомобилен режим към режим на полет отнема между 5 и 10 минути. Колата – самолет ще се предлага на цена от порядъка на 400 хиляди долара.

PAL-V Liberty най-вероятно ще бъде първата летяща кола, която ще се предлага на пазара, но със сигурност няма да бъде последната. Малко след дебюта на PAL-V Liberty, можем да очакваме летящите електрически таксита на Еърбъс.

Летящият автомобил на Тойота, носещ олимпийския факел ще видим през 2020 г., а дебютът на AirSpaceX за автономни летателни таксита e планиран за пазара през 2026 г.

Докато индустрията за наземен транспорт се бори с все по-нарастващите задръствания на пътя, превземането на небето може да бъде пътят на бъдещето. Скоро летящите коли могат да бъдат толкова разпространени, колкото автомобилите, самолетите и влаковете.

Мъжката зона