Lamborghini представи първия си хибрид

Лайфстайл

Мислехме си, че никога няма да се случи, но ето, че вече е факт. Lamborghini представи първия си сериен модел, който може да се похвали с електрическа подкрепа за двигателя си с вътрешно горене. Посрещнете Sian, първият полу-хибрид на марката.

Бързаме да ви успокоим – не става дума нито за класически самозаряден хибрид, нито за плъг-ин. Sian има т. нар. „мека“ хибридна система, която използва 48-волтова електрическа мрежа и добавя 34 к. с. към максималната мощност.

А иначе колата си има познатия ни от марката 6,5-литров V12 мотор, който в това си приложение (след прибавената стойност от по-горе) може да се похвали с 819 к. с. Това превръща Sian в най-мощната серийна кола, правена някога от италианската марка. Досега тази титла се носеше от SVJ със своите 770 к. с.

Ускорението от място отнема точно 2,8 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена на 350 км/ч с цел предпазване на електромотора. Тягата от ДВГ достига до четирите колела посредством адаптируема 7-степенна автоматична кутия, както и електронно управляемо 4х4 задвижване.

Макар и ускорението от място до кота 100 да е същото като на SVJ, разликата идва в доускорението. От 30 до 60 км/ч новата машина вдига за 0,2 секунди по-малко, а разликата набъбва до 1,2 секунди при 70 до 120 км/ч.

Визуално, Sian определено е инспириран от концепта Terzo Millennio. От дизайнерския екип на марката казват, че са черпили вдъхновение и от класически модели на Lamborghini като Countach.

Мъжката зона