Кръчмите, веселието и… Ковид-19

Man’s World

Британско изследване установи, че силното говорене в кръчмата може да разпространи същата зараза от Ковид-19, колкото и пеенето с пълен глас, пише в. „Daily Mail“.

Много от заведенията в Обединеното кралство са твърде шумни заради силната музика. Клиентите са принудени да общуват на много висок глас, за да могат да се чуят. А това представлява доста голяма опасност от инфекция. Ако някой от посетителите е носител на коронавируса, при силно говорене той разпръсква в помещението заразни аерозоли, които могат да се задържат във въздуха и да бъдат вдишани.

Учени от лондонския Imperial College и от Бристолския университет изследвали аерозолите и микроскопичните капчици, издишани от 25 професионални певци. Изпълнителите били помолени да пеят, да говорят силно, да правят дихателни упражнения и да кашлят. Оказало се, че аерозолната маса се увеличава до 20-30 пъти в зависимост от силата на пеенето и говора.

Екипът на професора от Бристолския университет проф. Джонатан Рейд накарал участниците да изпеят или изрекат „Happy birthday“ с различна сила на звука, за да измерят аерозолните им емисии. Учените стигнали до извода, че пеенето не произвежда повече аерозоли при едно и също ниво на звука, отколкото силното говорене.

Мъжката зона
Добави коментар