Коя е деветата планета в Слънчевата система?

Ти и Тя

Американски учени заключиха, че известната като планета Х потенциална девета планета в Слънчевата система е между 5 и 10 пъти по-тежка от Земята, т. е. принадлежи към т. нар. клас суперземи, а не към газовите гиганти, както се смяташе по-рано, съобщава сайтът arXiv. org.

Анализ на движението на транснептунови небесни тела показал, че планетата Х е около 1,5 пъти по-близо до Слънцето, отколкото се смяташе досега. Учените предполагат, че потенциалната девета планета е в орбита с голяма полуос 400-800 астрономически единици и наклон 15-25 градуса. Ексцентрицитетът, свързан с формата на орбитата, е 0,2-0,5.

В изследването са участвали Майкъл Браун и Константин Батигин от Калифорнийския технологичен институт. През януари 2016 г. те заявиха, че отвъд орбитата на Плутон открили обект, който е с размерите на Нептун и е 10 пъти по-тежък от Земята.

През март 2016 г. астрономи от Швеция и Франция теоретизираха, че по-рано планетата Х може да е била екзопланета, която Слънцето е „откраднало“ от друга звезда. През юни 2017 г. техни колеги от университета на Аризона предположиха, че в Слънчевата система има десета планета, която по размерите и масата си е сравнима с Марс.

Мъжката зона